Εκπτώσεις τέσσερις φορές το χρόνο θα μπορούν να κάνουν τα καταστήματα
Εκπτώσεις τέσσερις φορές το χρόνο θα έχουν δικαίωμα να πραγματοποιούν τα εμπορικά καταστήματα. Για το θέμα θα ξεκινήσει διαβούλευση με όλους τους φορείς της αγοράς το αμέσως προσεχές διάστημα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς. Το συγκεκριμένο μέτρο θα περιλαμβάνεται στους νέους κανόνες καλής λειτουργίας της αγοράς. Νέα νομοθετική ρύθμιση για την πώηση του βρεφικού γάλακτος από σούπερ μάρκετ.
Εκπτώσεις τέσσερις φορές το χρόνο θα έχουν δικαίωμα να πραγματοποιούν τα εμπορικά καταστήματα. Για το θέμα θα ξεκινήσει διαβούλευση με όλους τους φορείς της αγοράς το αμέσως προσεχές διάστημα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς. Το συγκεκριμένο μέτρο θα περιλαμβάνεται στους νέους κανόνες καλής λειτουργίας της αγοράς.
Η πρόταση που έχει γίνει από την αγορά, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, να επιτρέπονται οι εκπτώσεις από το πρώτο Σάββατο του Ιανουαρίου σε ό,τι αφορά στις χειμερινές εκπτώσεις και από το πρώτο Σάββατο Ιουλίου σε ό,τι αφορά στις θερινές και η διάρκειά τους θα προσδιοριστεί μέσα από διάλογο και θα κυμαίνονται μεταξύ 4 και 6 εβδομάδων. Επίσης, θα επιτρέπονται δύο ενδιάμεσα 10ήμερα εκπτώσεων το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Αναφορικά με την πώληση του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας και τη δυνατότητα πώλησης στα σούπερ μάρκετ, ο υφυπουργός σημείωσε ότι προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση το αμέσως προσεχές διάστημα ασχέτως της εκδίκασης της υπόθεσης από το ΣτΕ. Η απόφαση αυτή για νέα νομοθετική ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, καθώς η τιμή πώλησης του συγκεκριμένου προϊόντος από τη στιγμή που βγήκε η προσωρινή απόφαση του ΣτΕ το καλοκαίρι αυξήθηκε 20%, δηλαδή επέστρεψε στην προηγούμενη τιμή του.
Για την ίδρυση επιχειρήσεων δεύτερης ευκαιρίας ορίζεται ότι χωρίς να σταματάει η απαίτηση του ασφαλιστικού φορέα για χρέη του επιχειρηματία εν τούτοις δίνεται η δυνατότητα στον επιχειρηματία να δραστηριοποιηθεί εκ νέου εάν χρωστά οφειλές μέχρι ενός ύψους που δεν θεωρείται ποινικό αδίκημα.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε συνοπτικά εκ νέου σε όσα αλλάζουν στους κανόνες της αγοράς και όπως σημείωσε ενσωματώνονται στο τελικό κείμενο τα εξής:
- Μη καταβολή αντιτίμου από τον πελάτη, εάν δεν έχει εκδοθεί απόδειξη πληρωμής.
- Επιτρέπεται η πώληση καπνικών προϊόντων και εφημερίδων, περιοδικών από τα σούπερ μάρκετ.
- Στους τιμοκαταλόγους και στις αποδείξεις σε καταστήματα εστίασης και αναψυχής προβλέπεται η αναγραφή της τελικής τιμής προ και μετά ΦΠΑ, ενώ θα αναγράφεται και το δικαίωμα μη πληρωμής στον τιμοκατάλογο.
- Δεν θα χρεώνεται χωρίς προηγούμενη έγκριση – ενημέρωση του καταναλωτή οτιδήποτε τιμολογείται π.χ. ψωμί, νερό.
- Θα υπάρχει εκτίμηση για το κόστος εργασίας στην προσφορά παροχής υπηρεσιών που λαμβάνει ο καταναλωτής.
- Ελλατώνονται τα επιτρεπόμενα βάρη στα χύμα προϊόντα, εφόσον δεν υπάρχει το κόστος της συσκευασίας.
- Λαμβάνονται σειρά μέτρων για να μην εξαπατάται ο καταναλωτής από πειραγμένες αντλίες υγρών καυσίμων. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι ο έλεγχος σε όλα τα στάδια μεταφοράς και εμπορίας υγρών καυσίμων και η ευθύνη όχι μόνο του πρατηριούχου αλλά και της εταιρείας εμπορίας, του εξουσιοδοτημένου συνεργείου ελέγχου και του κατασκευαστή των αντλιών για την ορθή λειτουργία της αντλίας.
- Ολοκληρώνεται το αμέσως προσεχές διάστημα η αλλαγή του Αγορανομικού Κώδικα μια νομοθεσία από το 1946. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εξειδίκευση των προστίμων για παραβάσεις στην αγορά ανάλογα με τη στάθμιση του αδικήματος και της ζημιάς που επιφέρει σε καταναλωτές και αγορά.
Όπως είπε ο υφυπουργός, με τις ρυθμίσεις αυτές οι οποίες έχουν σταλεί στην ΕΕ για έγκριση σε βάθος χρόνου θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές. Επίσης, ο κ.Σκορδάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το θέμα της πώλησης «ληγμένων» προϊόντων ανέφερε ότι εάν υπάρξει εισήγηση του επιστημονικού συμβουλίου του ΕΦΕΤ θα αλλάξει η νομοθεσία εκ νέου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442