Ελληνικό πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων φέρεται να εξετάζει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ
To ενδεχόμενο προγράμματος ελληνικής επαναγοράς ομολόγων, με χρήματα από τον ESM και με στόχο τη μείωση του ελληνικού χρέους, φέρεται να εξετάζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το Spiegel. Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το Βερολίνο εξετάζει σενάριο στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση δανείζεται χρήματα από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM, με τα οποία επαναγοράζει ομόλογα στην τρέχουσα τιμή τους -τα οποία διαπραγματεύονται περίπου στο 25% της αξίας τους- με στόχο τη σημαντική απομείωση του τελικού βάρους του δημόσιου χρέους. Δεν σχολιάζει το δημοσίευμα το Βερολίνο.
To ενδεχόμενο προγράμματος ελληνικής επαναγοράς ομολόγων, με χρήματα από τον ESM και με στόχο τη μείωση του ελληνικού χρέους, φέρεται να εξετάζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το Spiegel.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το Βερολίνο εξετάζει σενάριο στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση δανείζεται χρήματα από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM ώστε επαναγοράσει ομόλογα στην τρέχουσα τιμή τους -τα οποία διαπραγματεύονται περίπου στο 25% της αξίας τους- με στόχο τη σημαντική απομείωση του τελικού βάρους του δημόσιου χρέους.
Στην πράξη, αναφέρει το δημοσίευμα, τα παρόντα επίπεδα των ελληνικών ομολόγων σημαίνουν ότι αξιοποίηση δέκα δισ. ευρώ θα μείωνε το χρέος κατά 40 δισ. ευρώ. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, σημειώνει το Spiegel, θα έπρεπε να διεξαχθούν συζητήσεις με τους επενδυτές ώστε να δεχθούν το 25%.
Την Κυριακή, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, περιοριζόμενος στο ότι το Βερολίνο περιμένει την έκθεση της τρόικας. «Δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε εικασίες» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο εκπρόσωπος.
Ανάλογο πρόγραμμα είχε προτείνει και το μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, αφήνοντας πάντως ανοικτό από πού θα έβρισκε η Ελλάδα τα χρήματα για ένα τέτοιο πρόγραμμα -πέραν του ότι τα κεφάλαια δεν θα προέρχονταν από την ΕΚΤ. Το πρόγραμμα στοχεύει μεταξύ άλλων και στο να αποφευχθεί «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος που διακρατεί ο επίσημος τομέας, επιλογή που δεν βλέπει καθόλου θετικά το Βερολίνο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Η φωνή του ταυτίστηκε με τον Θρύλο» – Τα συλλυπητήρια της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τον Στάθη Γαβάκη
- Πρόωρη αυλαία για το «Σπίτι Μου 2» – Βροχή διαμαρτυριών
- Ευρώπη ή Αμερική: Πού αυξάνεται ταχύτερα ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων;
- Άβα Γκάρντνερ – Φρανκ Σινάτρα: Πωλείται η ερωτική φωλιά τους
- «Κοκορομαχίες» στη Γαλλία για… το ψητό κοτόπουλο
- «Οι Μπλέιζερς ετοιμάζουν trade για τον Αντετοκούνμπο»
- Καιρός: Χειμώνας μέσα στον Μάιο – Στα λευκά Πάρνηθα, Καλάβρυτα και Μέτσοβο
- Τα δεδομένα για τον Κίναν Έβανς: Τι ισχύει με το συμβόλαιο και την αποκατάσταση του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 03.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeny-ozerov-2xvrpIwBQCU-unsplash-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442