Η ασπιρίνη μπορεί να καθυστερήσει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών των ηλικιωμένων, σύμφωνα με σουηδική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής της Ακαδημίας «Σαλγκρένσκα» στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή χρήση ασπιρίνης επιβραδύνει την σταδιακή έκπτωση των νοητικών λειτουργικών ιδίως των ηλικιωμένων γυναικών, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η Δρ Άνε Μπέργιεσον-Χάνσον και οι συνεργάτες της παρατήρησαν ότι η ασπιρίνη καθυστερεί την φθορά των νοητικών ικανοτήτων των γυναικών που κινδυνεύουν να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, χωρίς όμως να υπάρχει ανάλογη θετική επίδραση ως προς τον ρυθμό εμφάνισης άνοιας ή νόσου Αλτσχάιμερ.

Ουσιαστικά η μελέτη αποδεικνύει την προστατευτική δράση της ασπιρίνης για την καρδιαγγειακή υγεία των ηλικιωμένων με θετικές επιπτώσεις και στις νοητικές τους λειτουργίες.

Η μελέτη

Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περίπου 500 γυναίκες υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, ηλικίας από 70 έως 92 ετών, για χρονικό διάστημα πέντε ετών.

Οι νοητικές λειτουργίες ελέγχθησαν τόσο στην αρχή της έρευνας όσο και μετά την παρέλευση της πενταετίας.

Όσες γυναίκες έπαιρναν καθημερινά ασπιρίνη, εμφάνισαν πολύ μικρότερη πτώση στις νοητικές επιδόσεις τους σε σχέση με όσες δεν έπαιρναν ασπιρίνη. Τα τεστ περιλάμβαναν ερωτήσεις νοημοσύνης, προσανατολισμού, οπτικο-χωρικών ικανοτήτων κ.α.

Ωστόσο, η Δρ Σίλκε Κερν προειδοποιεί ότι «δεν είναι γνωστοί οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι από την τακτική λήψη ασπιρίνης. Για παράδειγμα, τυχόν έλκη και αιμορραγίες μπορεί να υπερτερούν έναντι των ωφελειών που παρατηρήσαμε». Γι’ αυτό, όπως είπε, χρειάζεται περισσότερη έρευνα και θα ελεγχθούν οι εν λόγω γυναίκες (όσες ζουν) ξανά μετά από άλλα πέντε χρόνια.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ