Κατά 47 δισ. μειώθηκε το ΑΕΠ στην 5ετία, νέο μαχαίρι στις δημόσιες επενδύσεις
Κάτω από τα 200 δισ. ευρώ (στα 193,078 δισ. ευρώ) θα διαμορφωθεί το ΑΕΠ το 2013, βάσει του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, κάτι που σημαίνει ότι έχουν «χαθεί» περίπου 47 δισ. ευρώ σε μία μόνον πενταετία. Το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί το 2013 σε 179,3% του ΑΕΠ από 169,5% του ΑΕΠ φέτος. Νέα «σφαγή» προβλέπεται να γίνει και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), για δέκατη συνεχή φορά, στο πλαίσιο των περικοπών των δημοσίων δαπανών.
Κάτω από τα 200 δισ. ευρώ (στα 193,078 δισ. ευρώ) -από 200,906 δισ. ευρώ εφέτος- θα διαμορφωθεί το ΑΕΠ το 2013, με αποτέλεσμα να έχουν «χαθεί» περίπου 47 δισ. ευρώ σε μία μόνον πενταετία.
Αυτό αναφέρεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, με βάση επίσης το οποίο, το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί το 2013 σε 179,3% του ΑΕΠ από 169,5% του ΑΕΠ εφέτος.
Για την πληρωμή τόκων, το κράτος θα δαπανήσει 8,95 δισ. ευρώ (4,6% του ΑΕΠ) το 2013, από 11,735 δισ. ευρώ (5,8% του ΑΕΠ) εφέτος.
Νέα «σφαγή» προβλέπεται να γίνει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), στο πλαίσιο των περικοπών των δημοσίων δαπανών.
Το ΠΔΕ θα μειωθεί περαιτέρω (για 10η συνεχή φορά) στα 6,85 δισ. ευρώ το 2013, από 7,3 δισ. ευρώ εφέτος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το λεγόμενο «εθνικό σκέλος» του ΠΔΕ (επενδυτικός νόμος και άλλες δράσεις εκτός ΕΣΠΑ) περιορίζεται σε 850 εκατ. ευρώ το 2013, από 1,3 δισ. ευρώ εφέτος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
- Η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν βάζει «φωτιά» στο πετρέλαιο και στα επιτόκια
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]
- Γιορτή σήμερα 10 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Πυρά της ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς – «Για μια ακόμα μια φορά αποκλίνουμε από την Ευρώπη»
- Το Μεξικό θα υποβάλει μηνυτήριες αναφορές στις ΗΠΑ για θανάτους πολιτών του που σκοτώθηκαν από την ICE
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442