Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Eπαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα

Eπαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα

Eπαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα στο πλαίσιο της προσπάθειας εξοικονόμισης πόρων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος. Στόχος ειναι η κατανάλωση των γενοσήμων φαρμάκων να καταλάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 40% της συνολικής, όπως επίσης και να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη

Eπαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα στο πλαίσιο της προσπάθειας εξοικονόμισης πόρων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος. Στόχος ειναι η κατανάλωση των γενοσήμων φαρμάκων να καταλάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 40% της συνολικής, όπως επίσης και να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

«Τον Ιούλιο γράφηκαν 4.717.000 συνταγές και τον Αύγουστο 4.421.000. Θα ελέγξουμε και τους γιατρούς και οποιονδήποτε άλλον εμπλέκεται στην υπόθεση αυτή. Δεν περιορίζεται η φαρμακευτική δαπάνη -μακάρι να περιοριζόταν η σπατάλη- αλλά δεν θέλουμε να στερηθεί ο ασθενής τα φάρμακά του», ανέφερε ο υπουργός Υγείας κατά τη συζήτηση επερώτησής για τον χώρο της Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στις αρχές Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου, για την προμήθεια 170 νοσοκομειακών οχημάτων, καθώς και 25 οχημάτων για μεταφερόμενες μονάδες εξετάσεων στην Περιφέρεια.

Αναπτύσσοντας την επερώτησή τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως στο όνομα του «νοικοκυρέματος» και του «εξορθολογισμού» του ΕΣΥ, «σφαγιάζονται κυριολεκτικά οι δημόσιες δαπάνες υγείας, από το 6% που ήταν πέρσι, στο 4,5% -όταν ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ βρίσκεται στο 6,4% του ΑΕΠ».

«Αναλογιστείτε πού θα φτάσουν οι δαπάνες, με δεδομένη τη μείωση του ΑΕΠ λόγω ύφεσης» σχολίασε ο Γ. Λαμπρούλης. «Το test Pap είναι δωρεάν εφόσον γραφεί στο βιβλιάριο. Ποιο βιβλιάριο, όμως, όταν κάποιος είναι άνεργος;» αναρωτήθηκε η Ελένη Γερασιμίδου. «Οι αλλαγές στην υγεία έχουν ταξικό περιεχόμενο. Δεν αφορούν ούτε εξορθολογισμό, ούτε νοικοκύρεμα, αλλά πελάτες που τους στέλνετε στους ιδιώτες», παρατήρησε ο Χρήστος Κατσώτης.

«Οι δαπάνες που συνολικά αφορούν τον τομέα υγείας, θα είναι και φέτος κατά πολύ πάνω του 6%», απάντησε ο υπουργός Υγείας, διαπιστώνοντας «υπερβολές» στην επιχειρηματολογία του ΚΚΕ.

«Γνωρίζω τα προβλήματα του ΕΣΥ, αλλά κανείς ασθενής δεν στερήθηκε το φάρμακό του και τη νοσοκομειακή του περίθαλψη», σημείωσε ο κ.Λυκουρέντζος. «Ο ΕΟΠΥΥ δοκιμάζεται ως προς τις οικονομικές του αντοχές. Η χρηματοδότηση του κράτους στον ΕΟΠΥΥ δεν μειώθηκε, αλλά έχει πλήξει η κρίση την αγορά και η εισφορολογική ικανότητα εργοδοτών και εργαζομένων έχει μειωθεί. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να επιδιώξουμε, είναι η αναστροφή της πορείας της οικονομίας μας, για την ενίσχυση των εισφορών προς τον ΕΟΠΥΥ», εξήγησε.

«Η έλλειψη προσωπικού δεν ρίχνει την ποιότητα των υπηρεσιών;» αναρωτήθηκε αργότερα η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Τα μηχανήματα στα δημόσια νοσοκομεία είναι παλιά- και για μαγνητικές με πιο λεπτομερή εξέταση, το δημόσιο νοσοκομείο σε στέλνει στο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Για ελέγξτε, πόσες μεταμοσχεύσεις χάνονται και δεν γίνονται, επειδή δεν υπάρχει γιατρός να επέμβει», είπε.

Η κ.Παπαρήγα διευκρίνισε πως το κόμμα της δεν είναι από θέση αρχής ενάντια στα γενόσημα φάρμακα. Εκτίμησε ωστόσο, πως οι σχετικοί προγραμματισμοί του υπουργείου, δεν εδράζονται σε συγκεκριμένες επιστημονικές μελέτες: «Όσοι παίρνουμε φάρμακο για την πίεση, ή τη χοληστερίνη, πόσες φορές χρειάζεται να το αλλάξουμε; Δεν έχουμε εμείς πρόβλημα με τα γενόσημα- όμως οι άλλες χώρες χρειάστηκαν 30 χρόνια να καταστρώσουνε τη σχετική λίστα κι εμείς σε ένα βράδυ πήγαμε στο 50- 50», παρατήρησε.

«Έχω την εντύπωση πως η επιχειρηματολογία του ΚΚΕ επιδιώκει να σκιαγραφήσει μια απελπιστική κατάσταση πάνω απ’ τον λαό και να πείσει πως επίκειται η πλήρης κατάρρευση του ΕΣΥ. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, οι ανάγκες υπάρχουν- δεν επιλύουνόμως τα προβλήματα οι ακραίες συμπεριφορές, η οξύτητα, η αντιπαράθεση, οικαταλήψεις», επανέλαβε ο κ.Λυκουρέντζος.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024