ΣΕΒΤ : Οι διακριθέντες στο διαγωνισμό Ecotrophelia 2012
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η τελετή ανακοίνωσης και η βράβευση των τριών νικητριών ομάδων του 2ου Διαγωνισμού Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής «Ecotrophelia 2012», που διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.
Στην τελική φάση του διαγωνισμού έφτασαν επτά πανεπιστημιακές ομάδες φοιτητών, οι οποίες κατάφεραν να αναπτύξουν μέσα σε λίγους μήνες ένα καινοτομικό προϊόν διατροφής, που, εκτός από τη γεύση του διακρίνεται και για το φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του. Τους τρεις νικητές ανέδειξε η Εθνική Επιτροπή που είχε συσταθεί για το διαγωνισμό και αποτελείτο από τον κ. Ευάγγελο Καλούση, Πρόεδρο του Σ.Ε.Β.Τ., τον κ. Δρ. D. Rossi, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Food for Life, τον κ. Γρ. Αντωνιάδη, Πρόεδρο του Σ.Δ.Ε., και τον κ. Ρ. Γαμβρό, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του Σ.Ε.Β.Τ..
Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το προϊόν «Cereal 4». Το προϊόν που ξεχώρισε αποτελεί μία βάση πολυδημητριακών σε μορφή σκόνης, η οποία περιέχει ένα μίγμα τεσσάρων πηγών δημητριακών (σίκαλη, βρώμη, ρύζι και καλαμπόκι), χαρουπάλευρο, φυσικά αρωματικά συστατικά και το εναλλακτικό γλυκαντικό stevia. Το Cereal 4 διατίθεται σε δύο γεύσεις: πορτοκάλι-μαστίχα και κανέλα-τζίντζερ. Το προϊόν έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εύκολη ανασύσταση σε γάλα και την παρασκευή τόσο ενός ζεστού ή κρύου ευχάριστου και θρεπτικού ροφήματος όσο και ενός νόστιμου επιδορπίου γάλακτος (πουτίγκα). Η ομάδα, εκτός από το χρηματικό έπαθλο που της δόθηκε, θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο Παρίσι, όπου θα διεξαχθεί η δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Εκεί, θα παρουσιάσει το προϊόν της στο ευρωπαϊκό κοινό, παράλληλα με τους νικητές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών «Sial», που πραγματοποιείται τον Οκτώβριο.
Λόγω του ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου των προτάσεων, η Εθνική Επιτροπή δυσκολεύτηκε να επιλέξει τα κορυφαία προϊόντα και έτσι το 2ο και το 3ο βραβείο απονεμήθηκαν σε δύο ομάδες το καθένα. Συγκεκριμένα, το 2ο βραβείο δόθηκε στην ομάδα φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που συμμετείχε με το προϊόν «Probiotic Green whole table olives», καθώς και στην ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και το προϊόν «Reberyberry-a sugarless organic marmalade with stevia». Αντίστοιχα, το 3ο βραβείο απονεμήθηκε σε δυο ομάδες φοιτητών από το Πανεπιστημίο Aιγαίου για τα προϊόντα «ΕNDECA» και «Crispy Delight with Mediterranean dip».
Ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Β.Τ., Ευάγγελος Καλούσης, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες για την σκληρή δουλειά των τελευταίων μηνών και το πάθος που τους διακρίνει για το αντικείμενό τους, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της καινοτομίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων δηλώνοντας: «Η επένδυση στην έρευνα και η εφαρμογή καινοτόμων προτάσεων αποτελούν βασικά εφόδια για να μπορέσουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις να καλύψουν τις ολοένα αυξημένες απαιτήσεις των καταναλωτών για προϊόντα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών και συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας». Και συνέχισε τονίζοντας: «O Σ.Ε.Β.Τ. πιστεύει ότι οι δράσεις και οι μηχανισμοί που προωθούν την έρευνα και την καινοτομία στον κλάδο των τροφίμων πρέπει να αποτελούν εθνική προτεραιότητα, γι’ αυτό δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης με τις ανάγκες του παραγωγικού τομέα».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Θανάσης Σκορδάς, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πάντα στη ζωή πετυχημένοι είναι οι λίγοι όχι οι πολλοί… Δεν μπορείτε να κάνετε τους λίγους πολλούς, μπορείτε όμως να αποτελέσετε το παράδειγμα για τους πολλούς… Η συμμετοχή σας στο Διαγωνισμό «ECOTROPHELIA» είναι απόδειξη ότι όχι μόνο μπορείτε να είστε μέσα στους λίγους που θα διακριθούν στην εποχή μας, αλλά μπορείτε να το κάνετε και στον τομέα στον οποίο συντελείται η σύγχρονη επανάσταση: στις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία και την ευρηματικότητα, που βρίσκουν πεδίο εφαρμογής σε έναν ζωτικής τομέα, τη Βιομηχανία των Τροφίμων».
Οι ομάδες και τα προϊόντα που βραβεύτηκαν στο 2ο διαγωνισμό ECOTROPHELIA είναι οι εξής:
1ο Βραβείο στην ομάδα φοιτητών του Εθνικού Μετσόβειο Πολυτεχνείου για το προϊόν: «Cereal 4»
Η ομάδα αποτελείται από φοιτητές του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και συμμετέχει με το προϊόν «Cereal 4» που αποτελεί μία βάση πολυδημητριακών σε μορφή σκόνης, η οποία περιέχει ένα μίγμα τεσσάρων πηγών δημητριακών (σίκαλη, βρώμη, ρύζι και καλαμπόκι), χαρουπάλευρο, φυσικά αρωματικά συστατικά και το εναλλακτικό γλυκαντικό – stevia. Το Cereal 4 διατίθεται σε δύο γεύσεις: πορτοκάλι – μαστίχα και κανέλα -τζίντζερ. Το προϊόν έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εύκολη ανασύσταση σε γάλα και την παρασκευή τόσο ενός ζεστού ή κρύου ευχάριστου και θρεπτικού ροφήματος, όσο και ενός νόστιμου επιδορπίου γάλακτος (πουτίγκα).
2ο Βραβείο στην ομάδα φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το προϊόν: «Probiotic Green whole table olives»
Η ομάδα αποτελείται από φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συμμετέχει με το προϊόν «Probiotic Green whole table olives», που είναι ένα λειτουργικό τρόφιμο υψηλής προστιθέμενης αξίας, που συνδυάζει την παραδοσιακή ζύμωση του πράσινου ελαιοκάρπου με τη χρήση καλλιεργειών εκκίνησης οξυγαλακτικών βακτηρίων με προβιοτικό δυναμικό. Ο καινοτόμος χαρακτήρας του τροφίμου βασίζεται στην επιλογή μικροοργανισμών που προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από ελληνικές ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς η συστηματική κατανάλωση των οποίων θεωρείται ότι θα συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας του εντέρου, στη μείωση των γαστρεντερικών διαταραχών και γενικότερα στην ενίσχυση του ανοσοποιοτικού συστήματος.
και
στην ομάδα φοιτητών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου για το προϊόν: «Reberyberry – a sugarless organic marmalade with stevia»
Η ομάδα αποτελείται από φοιτητές του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και συμμετέχει με το προϊόν «Reberyberry – a sugarless organic marmalade with stevia» που ανήκει στην κατηγορία των φρουτοπαρασκευασμάτων και αποτελείται από βιολογικής προέλευσης φράουλα από φρέσκα φρούτα, από Ερυθριτόλη (αλκοόλη) και από Ρεμπαουδιοσίδη Α. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα συμβάλλει στη δημιουργία πλούσιας γεύσης φρέσκου φρούτου στο τελικό προϊόν και μπορεί να καταναλωθεί καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα όπως έλεγχο του βάρους και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
3ο Βραβείο στην ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίο Aιγαίου για το προϊόν «ΕΝDΕCA»
Η ομάδα αποτελείται από φοιτητές του Πανεπιστημίου Aιγαίου και συμμετέχει με το προϊόν «ΕNDECA», που είναι ένα καινοτόμο οικολογικό ρόφημα με Ελληνικό οργανικό νερό από σταφύλι και οργανικά εκχυλίσματα βοτάνων με υψηλή αντιοξειδωτική δράση, Ελληνικό οργανικό μέλι, βανίλια ελάτης, ως φυσικό γλυκαντικό και εμπλουτισμένο με αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε. Πρόκειται για ένα λειτουργικό, έτοιμο προς κατανάλωση ρόφημα με λίγες θερμίδες και χαμηλό περιεχόμενο σακχάρων.
Η καινοτομία του προϊόντος έγκειται στη χρήση οργανικών εκχυλισμάτων βοτάνων και βιομηχανικών παραπροϊόντων ως κύρια συστατικά (νερό από σταφύλια κατά την παραγωγή πετιμεζιού, νερό από την υγρή άλεση ελιών) με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
και
στην ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το προϊόν «Crispy Delight»
Η ομάδα αποτελείται από φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συμμετέχει με το προϊόν «Crispy Delight with Mediterranean dip», που ανήκει στην κατηγορία των snack ελεύθερων γλουτένης. Είναι ένα snack υψηλής περιεκτικότητας σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα. Τα τραγανά κράκερς από αλεύρι οσπρίου σε συνδυασμό με το πολύτιμο λινέλαιο και τη μεσογειακή σάλτσα που αναδύει το άρωμα των μεσογειακών βοτάνων ενισχύουν τη θρεπτική αξία του προϊόντος».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καιρός: Ο Ωμέγα Εμποδιστής φέρνει καιρική ηρεμία – Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα
- Ποιος διαιτητής ορίστηκε από την UEFA για το Καϊράτ – Ολυμπιακός
- Η διπλή ζωή της «Ketamine Queen»: Τι αποκαλύπτει το BBC για την Τζασβίν Σάνγκα και τον θάνατο του Μάθιου Πέρι
- Ρουμανία: Σοκαριστικό τροχαίο – Οδηγός αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο και «απογειώθηκε»
- Ολυμπιακός: Χωρίς εκπλήξεις στην Αστάνα – Η αποστολή για το ματς με την Καϊράτ (pic)
- Κρήτη: Τι εξετάζουν οι Αρχές για την τραγωδία με τους 18 μετανάστες, μεταξύ των οποίων και παιδιά
