Στο συμπέρασμα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ίσως ν’ αποτελεί μία πιο ασφαλή μέθοδο καπνίσματος σε σχέση με το κανονικό, τουλάχιστον για την υγεία των παθητικών καπνιστών, καταλήγει μελέτη που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Κρήτης.

Στο συμπέρασμα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ίσως ν’ αποτελεί μία πιο ασφαλή μέθοδο καπνίσματος σε σχέση με το κανονικό, τουλάχιστον για την υγεία των παθητικών καπνιστών, καταλήγει μελέτη που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Κρήτης και των τμημάτων ΤΕΦΑΑ και Βιοχημείας (Θεσσαλίας) και Ιατρικής (Κρήτης).

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό έντυπο Food and Chemical Toxicology, προέβη σε σύγκριση της επίδρασης του κανονικού και του παθητικού καπνίσματος συμβατικού τσιγάρου με το κάπνισμα (κανονικό και παθητικό) ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο που επιλέχθηκε ήταν από τα πιο διαδεδομένα στην ελληνική αγορά, το δε υγρό γεμίσματος φίλτρων είχε γεύση καπνού και περιεκτικότητα νικοτίνης 11mg/ml. Αυτή είναι μια μέτρια περιεκτικότητα, καθώς τα υγρά γεμίσματος φίλτρων των ηλεκτρονικών τσιγάρων περιέχουν νικοτίνη από 0 έως 36 mg/ml.

Εξετάστηκαν 15 καπνιστές και 15 μη καπνιστές άνδρες και γυναίκες. Όσον
αφορά το κανονικό κάπνισμα, μελετήθηκαν οι επιπτώσεις καπνίσματος δύο τσιγάρων σε σχέση με την αντίστοιχη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Σχετικά με το παθητικό κάπνισμα, μελετήθηκαν οι επιπτώσεις της έκθεσης για μία
ώρα σε συνθήκες παθητικού καπνίσματος κοινού τσιγάρου και ηλεκτρονικού.

Χρησιμοποιήθηκε ένα ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο στο οποίο
αναπαράχθηκαν οι συνθήκες που συνήθως απαντώνται σε κοινά μπαρ/εστιατόρια της χώρας. Βρέθηκε ότι μετά το κάπνισμα δύο κανονικών τσιγάρων, καθώς επίσης κι έπειτα από παθητικό κάπνισμα κανονικού τσιγάρου τα κύτταρα του αίματος που
ενεργοποιούνται στη φλεγμονή αυξήθηκαν στατιστικά σημαντικά σε σχέση με τα
άτομα που κάπνισαν (κανονικά και παθητικά) ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Αυτό δείχνει ότι ενώ το τσιγάρο ενεργοποιεί την διαδικασία της φλεγμονής, κάτι που είναι κύρια υπεύθυνο για την ανάπτυξη παθήσεων όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αντίθετα, το κανονικό και το παθητικό κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν έδειξαν ανάλογα αποτελέσματα.

«Τα αποτελέσματα συνάδουν με τη θεωρία ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ίσως αποτελεί
μια πιο ασφαλή μέθοδο καπνίσματος σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο, η οποία
μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο που προκαλεί η επιδημία του καπνίσματος κανονικών
τσιγάρων», επισημαίνεται στη σχετική μελέτη.

Το γεγονός ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 6 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο από το
κάπνισμα έχει δημιουργήσει την ανάγκη για μεθόδους εναλλακτικού καπνίσματος με στόχο τη μείωση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr