Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ επιδιώκει να μπει στη λίστα της Unesco
Ως μάρτυρα των ναζιστικών εγκλημάτων θέλει να βάλει το κρατίδιο της Θουριγγίας το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλτ στη λίστα μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Το αίτημα θα τεθεί επίσημα για το νέο κατάλογο του 2017 και στόχος, όπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού του κρατιδίου, είναι μαζί με τα (ήδη αναγνωρισμένα) στοιχεία που αντιπροσωπεύουν την Κλασική Βαϊμάρη, να αποτυπώνονται πλήρως στη λίστα όλες οι πλευρές, φωτεινές και σκοτεινές, της τοπικής ιστορίας.
Ως μάρτυρα των ναζιστικών εγκλημάτων θέλει να βάλει το κρατίδιο της Θουριγγίας το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλτ στη λίστα μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.
Το αίτημα θα τεθεί επίσημα για το νέο κατάλογο του 2017 και στόχος, όπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού του κρατιδίου, είναι μαζί με τα (ήδη αναγνωρισμένα) στοιχεία που αντιπροσωπεύουν την Κλασική Βαϊμάρη, να αποτυπώνονται πλήρως στη λίστα όλες οι πλευρές, φωτεινές και σκοτεινές, της τοπικής ιστορίας.
Το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης «πρέπει να γίνει δεκτό ως βασικός μάρτυρας των ναζιστικών εγκλημάτων και της ιστορίας του 20ού αιώνα», ανέφερε ο Κρίστοφ Μάτσι, Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Πολιτισμού της Θουριγγίας.
Μετά τη σχετική εισήγηση του Ιδρύματος Μνήμης του Μπούχενβαλντ, ο Μάτσι ανακοίνωσε πως θα υποβάλει το αίτημα σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Μέχρι το 2014, κάθε κρατίδιο της Γερμανίας θα μπορεί να προτείνει στο Βερολίνο μέχρι δύο αιτήματα για το νέο κατάλογο της Unesco, τα οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα υποβάλει με τη σειρά της στο διεθνή οργανισμό.
Στη λίστα της Unesco βρίσκεται ήδη το στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλτ συστάθηκε τον Ιούλιο του 1937 και, μέχρι την είσοδο του αμερικανικού στρατού στις 11 Απριλίου του 1945, είχαν φυλακιστεί σε αυτό περίπου 250.000 άνθρωποι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δέκα πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό, πέντε εκ των οποίων κρέμονταν μαζί από γέφυρα με ένα μήνυμα
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
- Το Ισραήλ σκότωσε πενταμελή οικογένεια στη Γάζα – Ένα παιδί έλειπε την ώρα της επίθεσης – Δέκα νεκροί συνολικά
- Αποδοκιμασίες επειδή ο Μπέλιγχαμ έδωσε το πέναλτι στον Σάκα για να κάνει χατ τρικ (vid)
- Πώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την ήπια ισχύ τους με το Μουντιάλ
- Τρομερός Εμπαπέ: Έγινε πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ (vid)
- Γαλλία-Αγγλία 4-6: Απίστευτο ματς, οι Άγγλοι προηγήθηκαν 4-0 και παραλίγο να χάσουν την τρίτη θέση (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442