Ουκρανοί εισαγγελείς σκοπεύουν να απαγγείλουν κατηγορίες για συνέργεια σε ανθρωποκτονία εναντίον της Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία εμφανίζεται να εμπλέκεται στη δολοφονία του επιχειρηματία και πολιτικού Γεβγένι Σέρμπαν το 1996., όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η Τιμοσένκο, τέως πρωθυπουργός και εκ των ηγετών της «Πορτοκαλί Επανάστασης», εκτίει ήδη ποινή για κατάχρηση εξουσίας σε μία υπόθεση την οποία καταγγέλλει ως πολιτικά υποκινούμενη από τον νυν πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, και έχει προκαλέσει την κατακραυγή της Δύσης.

Οι κατηγορίες αναμένεται να απαγγελθούν επισήμως μόλις η κατάσταση της υγείας της Γιούλια Τιμοσένκο της επιτρέψει να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου, δήλωσε την Πέμπτη αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Ρενάρ Κούζμιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Unian.

«Όπως μας έχουν ενημερώσει οι Γερμανοί γιατροί [της Τιμοσένκο], χρειάζεται ξεκούραση επί οκτώ εβδομάδες. Οπότε αναμένουμε να περάσει αυτό το χρονικό διάστημα» δήλωσε Κούζμιν υπογραμμίζοντας ότι «οι κατηγορίες είναι έτοιμες».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς είχε αφήσει να εννοηθεί τον Ιούνιο ότι η πολιτική του αντίπαλος εμπλέκεται στη δολοφονία του επιχειρηματία και πολιτικού Γεβγένι Σέρμπαν και της συζύγου του, 16 χρόνια πριν.

Εκείνη την εποχή ο Σέρμπαν ήταν ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους της Ουκρανίας και ισχυρός επιχειρηματίας στην ιδιαίτερα προσοδοφόρα αγορά της εισαγωγής φυσικού αερίου.

Η Τιμοσένκο επίσης έκανε περιουσία στον ίδιο τομέα στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 προτού ασχοληθεί με την πολιτική.

Την εποχή της δολοφονίας η Τιμοσένκο ήταν επικεφαλής της εταιρείας παροχής φυσικού αερίου Unified Energy Systems, που αποτελούσε τον μεγαλύτερο πάροχο στην Ουκρανία και επίσης ήταν αναπληρωτής κυβερνήτης του Ντόνετσκ, όπου δολοφονήθηκε ο επιχειρηματίας, ενώ διατηρούσε σημαντικές συμμαχίες με πολλούς επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους στην περιοχή.

Η τέως πρωθυπουργός καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2011 σε επταετή κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας σχετικά με μια συμφωνία εισαγωγής φυσικού αερίου που υπέγραψε η κυβέρνησή της το 2009 με τη Ρωσία.

Δικαστήριο του Κιέβου καταδίκασε το 2002 οκτώ άνδρες για τη δολοφονία του Σέρμπαν. Ο Κούζμιν σε προηγούμενες δηλώσεις του έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η Τιμοσένκο είχε πληρώσει τους άνδρες αυτούς για τη δολοφονία.

Οι εισαγγελείς εξετάζουν, επίσης, το ενδεχόμενο η Τιμοσένκο να προκάλεσε σωματικές βλάβες σε έναν από τους φρουρούς της. Αν συλλεχθούν αρκετά στοιχεία θα της απαγγελθούν κατηγορίες και γι’αυτό το συμβάν, ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό