Συναγερμός στη Νέα Ζηλανδία από ενεργοποίηση ηφαιστείου
Ένα πυκνό σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας καλύπτει μεγάλο μέρος του κεντρικού τμήματος στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, μετά την ενεργοποίηση -για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός αιώνα- του ηφαιστείου στο Εθνικό Πάρκο Τονγκαρίρο.
Ένα πυκνό σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας καλύπτει μεγάλο μέρος του κεντρικού τμήματος στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, μετά την ενεργοποίηση -για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός αιώνα- του ηφαιστείου στο Εθνικό Πάρκο Τονγκαρίρο.
{{{ map }}}Ο κρατήρας στο βουνό Τονγκαρίρο, σε ύψος 1.968 μέτρων, άρχισε να εκτοξεύει καπνό, πέτρες και τέφρα τα μεσάνυχτα τοπική ώρα. Η τελευταία ενεργοποίηση του ηφαιστείου ήταν το 1897.
Ο ηφαιστειακός συναγερμός ανήλθε στο 2 στην πενταβάθμια κλίμακα, υποδηλώνοντας μικρής κλίμακας ηφαιστειακή δραστηριότητα. Εντούτοις, στο κόκκινο είναι ο συναγερμός για τις αερομεταφορές, λόγω των κινδύνων που προκαλεί το ηφαιστειακό νέφος.
Η αστυνομία αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο του νησιού που συνδέει την πρωτεύουσα Ουέλινγκτον με τη μεγαλύτερη πόλη, το Όκλαντ, λόγω της κακής ορατότητας.
Ορισμένοι δρόμοι στο Βόρειο Νησί παραμένουν κλειστοί, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από το ηφαίστειο έχουν λάβει συστάσεις να παραμείνουν στα σπίτια τους. Προς το παρόν δεν έχει δοθεί καμία επίσημη διαταγή εκκένωσης περιοχής.
Ο ηφαιστειολόγος Μάικλ Ρόζενμπεργκ δήλωσε ότι δεν έχει καταγραφεί άλλη δραστηριότητα πέραν της αρχικής έκρηξης και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν το ηφαίστειο θα ηρεμήσει και πάλι ή αν αυτή ήταν η αρχή από μια σειρά εκρήξεων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό
- Ολυμπιακός – Παλαιό Φάληρο 24-7: Άνετη νίκη πριν τη Μπρέσια για τους «ερυθρόλευκους»
- Βενζίνη: Πάνω από 2 ευρώ στην Αττική και με πλαφόν
- Τραμπ: Με νέα επίθεση σε συμμάχους, απειλεί με αμερικανική αποδέσμευση από τα Στενά του Ορμούζ
- Λασποβροχές και βοριάδες στην Αττική – Ισχυρές βροχοπτώσεις σε όλη τη χώρα
- Καταγγελία της ΚΑΕ Παναθηναϊκός για Μπαρτζώκα και Φουρνιέ
- Νέες αποκαλύψεις για τον «δράκο» του Πειραιά – Κατηγορείται για επτά επιθέσεις σε γυναίκες


