Τον γενετικό κώδικα τεσσάρων στελεχών του παρασίτου Plasmodium vivax (Ρ.vivax), που προκαλεί τα περισσότερα κρούσματα ελονοσίας, κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν Αμερικανοί και Ινδοί ερευνητές, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Genetics.

Ο παθογόνος μικροοργανισμός έχει τελικά μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία απ’ ότι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα και αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση η αποκωδικοποίησή του.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Τζέιν Κάρλτον από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, πιστεύουν ότι η μελέτη θα συμβάλλει στην δημιουργία αποτελεσματικότερων θεραπειών κατά της ελονοσίας, η οποία έχει κάνει τα τελευταία χρόνια δυναμική επανεμφάνιση στον δυτικό κόσμο, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Το P.vivax μολύνει περίπου 100 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο, από τους οποίους μόνο το 10-20% βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική, όπου η πλειονότητα των μολύνσεων και των θανάτων προκαλείται από ένα συγγενικό παράσιτο, το Plasmodium falciparum.

Το P.vivax ευθύνεται για τα περίπου μισά περιστατικά ελονοσίας εκτός της Αφρικής, κυρίως στη Μέση Ανατολή, την Ινδία, την Κεντρική και Νότια Αμερική και τον Δυτικό Ειρηνικό. Και τα δύο πλασμώδια χρησιμοποιούν ως ξενιστή τα κουνούπια μέσω των οποίων η λοίμωξη εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων.

Το Ρ.vivax θεωρείται πιο ανθεκτικό από το τροπικό και επιθετικό P.falciparum, καθώς μπορεί να επιβιώσει και σε ψυχρά κλίματα, παραμένοντας σε κατάστασης ύφεσης. Ως τώρα οι επιστήμονες είχαν δώσει λιγότερη προσοχή στο P.vivax, για το οποίο γνώριζαν λιγότερα σε σχέση με το P.falciparum.

Η γενετική ποικιλία που ανακαλύφθηκε στο P.vivax (διπλάσια σε σχέση με το P.falciparum) δυσκολεύει τις προσπάθειες των επιστημόνων -ακόμη περισσότερο από ό,τι στην περίπτωση του P.falciparum- να αναπτύξουν ένα ενιαίο εμβόλιο για τα περισσότερα στελέχη του P.vivax.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα διάφορα παράσιτα της ελονοσίας μόλυναν το 2010 περίπου 216 εκατ. ανθρώπους και σκότωσαν 655.000, κυρίως στην Αφρική, όπου ένα παιδί πεθαίνει από τη νόσο κάθε λεπτό.

Τα συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ρίγη και εμετό. Αν στον ασθενή δεν χορηγηθεί θεραπεία γρήγορα, η νόσος μπορεί να επιδεινωθεί και να αποδειχθεί θανατηφόρος.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr