Ενός λεπτού σιγή στη τελετή έναρξης των Αγώνων ζητούν οι χήρες των θυμάτων του Μονάχου
Οι χήρες των Ισραηλινών αθλητών που σκοτώθηκαν στην επίθεση Παλαιστίνιων στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972 ζητούν, ξανά, να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των συζύγων τους κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης. Και αυτή τη φορά ωστόσο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απέρριψε το αίτημα, λέγοντας πως δεν κάτι τέτοιο δεν θα ταίριαζε με τον χαρακτήρα της τελετής έναρξης και πως θα αποδοθεί ξεχωριστά φόρος τιμής στη μνήμη των αθλητών. Οι χήρες ζήτησαν έτσι από τους θεατές να μείνουν όρθιοι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της ΔΟΕ στην τελετή σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Οι χήρες των Ισραηλινών αθλητών που σκοτώθηκαν στην επίθεση Παλαιστίνιων στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972 ζητούν, ξανά, να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των συζύγων τους κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης. Και αυτή τη φορά ωστόσο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απέρριψε το αίτημα, λέγοντας πως δεν κάτι τέτοιο δεν θα ταίριαζε με τον εορταστικό χαρακτήρα της τελετής έναρξης και πως θα αποδοθεί ξεχωριστά φόρος τιμής στη μνήμη των αθλητών.
Οι χήρες ζήτησαν έτσι από τους θεατές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να μείνουν όρθιοι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της ΔΟΕ στην τελετή την Παρασκευή.
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, απέδωσε τη Δευτέρα «αιφνιδιαστικά» φόρο τιμής στα θύματα κρατώντας ενός λεπτού σιγή σε επίσκεψή του στο Ολυμπιακό Χωριό. Αυτό δεν έκαμψε όμως τις συζύγους, κάτι που δεν κατάφερε ούτε το σχέδιο για κλειστή τελετή για τα θύματα στις 6 Αυγούστου.
Οι οικογένειες των θυμάτων εμφανίστηκαν, σε επί τούτου συνέντευξη τύπου, ενοχλημένες με την άρνηση που συναντούν κάθε φορά. Στο Μόντρεαλ, υποστήριξαν, η απάντηση ήταν πως θα αποχωρούσαν οι Άραβες, η Βαρκελώνη ήθελε να κρατήσει την πολιτική έξω από τους Αγώνες, στην Ατλάντα το πρόβλημα ήταν το πρωτόκολλο, στην Αθήνα ήταν ακατάλληλη η στιγμή. «Θα υπήρχε το ίδιο πρόβλημα αν επρόκειτο για αθλητές άλλης χώρας;» ρώτησαν οι συγγενείς.
Από την πλευρά της ΔΟΕ, ο εκπρόσωπός της Μαρκ Άνταμς ανέφερε πως η διοργάνωση «τιμά τη μνήμη των θυμάτων με αρκετούς τρόπους σε περιστάσεις που θεωρεί αρμόζουσες». «Η ΔΟΕ δεν θα σταματήσει ποτέ να θυμάται την πιο σκοτεινή στιγμή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων», υπογράμμισε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
- Το Ισραήλ σκότωσε πενταμελή οικογένεια στη Γάζα – Ένα παιδί έλειπε την ώρα της επίθεσης – Δέκα νεκροί συνολικά
- Αποδοκιμασίες επειδή ο Μπέλιγχαμ έδωσε το πέναλτι στον Σάκα για να κάνει χατ τρικ (vid)
- Πώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την ήπια ισχύ τους με το Μουντιάλ
- Τρομερός Εμπαπέ: Έγινε πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ (vid)
- Γαλλία-Αγγλία 4-6: Απίστευτο ματς, οι Άγγλοι προηγήθηκαν 4-0 και παραλίγο να χάσουν την τρίτη θέση (vids)
- Ο Τραμπ ζητά από την CENTCOM να ανοίξουν οι «πύλες της κολάσεως» κατά του Ιράν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442