
Ανακεφαλοποίηση ελληνικών τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχήμα για την προσωρινή ανακεφαλαιοποίηση των Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχήμα για την προσωρινή ανακεφαλαιοποίηση των Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η Κομισιόν σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι τον Απρίλιο του 2012 το Ταμείο δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στις σχεδιαζόμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.
Στις 28 Μαΐου το ΤΧΣ διέθεσε στις τράπεζες προσωρινή χρηματοδότηση (bridge recapitalization) για να καλύψουν την περίοδο μέχρι την εφαρμογή της τελικής ανακεφαλαιοποίησης.
Πρόκειται για τα 18 δισ. ευρώ που έχουν κατευθυνθεί στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση τους σε ομόλογα του EFSF.
Την ίδια στιγμή η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστώσει κατά πόσον το μέτρο είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων προς τις τράπεζες σε περιόδους κρίσης.
Η Κομισιόν επισημαίνει ότι το άνοιγμα της έρευνας είναι κοινή πρακτική για μεγάλα μεγέθη κρατικών ενισχύσεων μέσω έκτακτων σχημάτων.
«Οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν αυτή την περίοδο σε ακραίες συνθήκες» δήλωσε ο Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, Χοακίν Αλμούνια, και πρόσθεσε:
«Η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα PSI και η βαθιά ύφεση έχουν αποδυναμώσει τα κεφάλαια τους. Η προσωρινή ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ διασφαλίζει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τι αποκάλυψε ο Πατ Ράιλι για πιθανό δίδυμο Λεμπρόν – Γιάννη στους Χιτ
- Θρήνος στη Μολδαβία για την οικογενειακή τραγωδία στη Χαλκιδική – Παραμένει διασωληνωμένη στη ΜΕΘ η 7χρονη
- Κρασί: Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο γερμανικός αμπελοοινικός τομέας
- Λορέντζο Καριέρε: Το συγκινητικό μήνυμα του Γιώργου Ελευθέρας στον φίλο του
- Μπλεξίματα για την Αργεντινή από τη FIFA για το πανό για τα Φώκλαντ
- Κλιματική αλλαγή: Η ζέστη και ο καπνός από τις πυρκαγιές αποτελούν τη νέα επικίνδυνη πραγματικότητα
- Ιράν: 38 νεκροί και πάνω από 400 τραυματίες από τις 22 Ιουνίου – Επίθεση σε στρατιωτική βάση στη Συρία
- Ανεξάρτητος βουλευτής και ο Διονύσης Καλαματιανός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442