Το γενικό περίγραμμα -κι όχι αναλυτικό κατάλογο- για τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 – 2014 παρουσίασε στους επικεφαλής της τρόικας το οικονομικό επιτελείο, κατά τη συνάντηση που διήρκεσε δυόμισι ώρες στο υπουργείο Οικονομικών το πρωί της Πέμπτης.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι τα μέτρα θα δοθούν αναλυτικά στην τρόικα μετά την έγκριση των τριών πολιτικών αρχηγών, που συναντώνται στο Μαξίμου το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο κατάλογος των μέτρων δεν αποκλείεται να βρίσκεται στα χέρια των επικεφαλής της τρόικας έως το απόγευμα.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, από την πλευρά της τρόικας δεν τέθηκε θέμα για πρόσθετα μέτρα για το 2012, παρά μόνο για υλοποίηση των δεσμεύσεων, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης τέθηκε το θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής. «Πάντα το θέτουμε το θέμα της επιμήκυνσης. Το είπαμε και σήμερα» ήταν το σχόλιο αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών.

Κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα με την τρόικα άρχισαν, πάντως, οι διαπραγματεύσεις για τα ισοδύναμα μέτρα αντί των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, που προβλέπονται για το 2012.

Το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε ισοδύναμα μέτρα ύψους 200 εκατ. ευρώ που -όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών- καλύπτουν το σύνολο των ειδικών μισθολογίων. Τα ισοδύναμα μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσιάστηκε και η πρόταση νόμου που προβλέπει μειώσεις ενοικίων για τα ακίνητα στα οποία στεγάζονται τα υπουργεία και οι υπηρεσίες τους, ύψους 17 εκατ. ευρώ, καθώς και μειώσεις από βουλευτικές παροχές και αμοιβές γενικών γραμματέων, ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι ζητήθηκε από την τρόικα όποια μέτρα ληφθούν άμεσα και δεν περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο (όπως τα 27 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από τις μειώσεις ενοικίων και αμοιβών βουλευτών και γενικών γραμματέων) να συνυπολογιστούν στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Εξ άλλου, το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε στην τρόικα το κυβερνητικό σχέδιο για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ έθεσε και το πρόβλημα των μειωμένων ταμειακών διαθεσίμων.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι τα θέματα αυτά αντιμετωπίστηκαν από την τρόικα με «καλή διάθεση».

Εν τω μεταξύ, στη συνάντηση που είχε η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης έθεσε το ζήτημα της εξόδου από την ύφεση και της ανάγκης επανεκκίνησης της οικονομίας.

Η συζήτηση των δύο πλευρών εστιάστηκε στην άρση των εμποδίων στην απελευθέρωση των υπηρεσιών και αγορών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν εξετάστηκαν τα θέματα της ρευστότητας και η πορεία του ΕΣΠΑ.

Η τρέχουσα αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη της εβδομάδας (ίσως την Κυριακή), οπότε θα φύγουν οι επικεφαλής της τρόικας (ενώ θα παραμείνουν τα τεχνικά κλιμάκια). Οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα για την τελική έκθεσή τους στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο