Έντονα επικριτικός για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις αποτυχίες του σε ό,τι αφορά την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή κρίση είναι ο οικονομολόγος Πίτερ Ντόιλ που εργαζόταν σε αυτό και το εγκατέλειψε τον περασμένο μήνα. Ο ίδιος, όπως γράφει σε επιστολή του που ήρθε στη δημοσιότητα, αισθάνεται ντροπή που είχε οποιαδήποτε σχέση με το Ταμείο.

Ο Ντόιλ ήταν σύμβουλος της διεύθυνσης που είναι αρμόδια για την Ευρώπη στο ΔΝΤ και συγκεκριμένα ήταν υπεύθυνος του τμήματος για τη Σουηδία, τη Δανία και το Ισραήλ.

Στην επιστολή του με ημερομηνία 18 Ιουνίου που δημοσιεύεται στο CNN, τονίζει ότι «έπειτα από 20 χρόνια υπηρεσίας ντρέπομαι που είχα οποιαδήποτε σχέση με το Ταμείο».

Ο Ντόιλ επικρίνει το ΔΝΤ διότι, παρότι είχε όλες τις προειδοποιητικές ενδείξεις από τους ειδικούς του έγκαιρα, δεν ενημέρωσε έγκαιρα για την οικονομική κρίση μετά το 2007 ούτε για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Όπως λέει, η βραδύτητα στη λήψη αποφάσεων από διεθνείς οργανισμούς θα προσέδιδε βαρύτητα στις προειδοποιήσεις του Ταμείου.

Αντίθετα, το ΔΝΤ αποσιώπησε τις ενδείξεις κάτι που χαρακτηρίζει «αποτυχία πρώτης γραμμής».

Όπως εκτιμά, όλα αυτά δεν οφείλονται μόνο σε ανικανότητα.

Το αποτέλεσμα είναι τώρα πολλοί, «όπως και η Ελλάδα» να υποφέρουν και να κινδυνεύουν με ακόμα χειρότερα όπως και να κινδυνεύει το μέλλον του ευρώ.

Το ΔΝΤ διευθύνεται πάντοτε από Ευρωπαίους, κάτι που έχει αποδειχθεί καταστροφικό τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζει, ενώ «ακόμα και η σημερινή γενική διευθύντριά του», η Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, «παρά το φύλο της, την ακεραιότητά της και το ζήλο της», δεν είναι σε θέση να ξεπεράσει «την θεμελιωδώς αθέμιτη φύση της διαδικασίας επιλογής (της)», γράφει ο Ντόιλ.

Σημειώνεται ότι οι τρεις τελευταίοι πρόεδροι παραιτήθηκαν πρόωρα: ο Γερμανός Χορστ Κέλερ το 2004 για να αναλάβει την προεδρία της χώρας του, ο Ισπανός Ροντρίγκο Ράτο το 2007 και ο Ντομινίκ Στρος-Καν λόγω του σεξουαλικού σκανδάλου στο οποίο ενεπλάκη το 2011.

Σε ερώτηση για το περιεχόμενο της επιστολής, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, είπε απλά ότι οι παρατηρήσεις του Ντόιλ ήταν «γνωστές και είχαν δημοσιοποιηθεί» εδώ και καιρό. Πρόσθεσε ακόμη ότι εξ όσων γνωρίζει δεν αποσιωπήθηκε καμιά άποψη από το Ταμείο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο