Χείρα φιλίας και συνεργασίας προς τους Ταλιμπάν απλώνει ο Χαμίντ Καρζάι
Πρόσκληση στον ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ, να επιστρέψει στη χώρα, να ανοίξει πολιτικό γραφείο και να λάβει μέρος στις εκλογές στη χώρα το 2014 αφού εγκαταλείψει τα όπλα, απηύθυνε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι ο οποίος ζήτησε από τους Ταλιμπάν να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα και να εργαστούν από κοινού με την κυβέρνηση για την ανοικοδόμηση της χώρας. Μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001 από τις ΗΠΑ, τα ίχνη του μονόφθαλμου Ομάρ αγνοούνται και παραμένει ασαφές πού βρίσκεται.
Πρόσκληση στον ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ, να επιστρέψει στη χώρα, να ανοίξει πολιτικό γραφείο και να λάβει μέρος στις εκλογές στη χώρα το 2014 αφού εγκαταλείψει τα όπλα, απηύθυνε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι.
«Έλα στο Αφγανιστάν, άσε τα όπλα των ξένων και φτιάξε ένα πολιτικό κόμμα εδώ με τους υποστηρικτές σου. Θέσε υποψηφιότητα στις εκλογές και εάν λάβεις τις ψήφους του λαού, τότε απόλαυσέ το. Κατόπιν θα πρέπει να αναλάβεις την διακυβέρνηση, είπε ο Καρζάι σε συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό μέγαρο.
Ο πρόεδρος επισήμανε ακόμη ότι «δεν μας ενδιαφέρει εάν αυτοί που επιτίθενται στην αστυνομία μας και στο στρατό μας πολεμούν εναντίον μας για αιώνες ακόμη. Η νεολαία σε αυτή τη γη είναι έτοιμη να θυσιαστεί».
Απευθυνόμενος δε στους Ταλιμπάν, ο Καρζάι τους αποκάλεσε αδέλφια και τους ζήτησε να γυρίσουν στη γη τους και να την ανοικοδομήσουν.
«Σκότωσαν τον αδελφό μου αλλά τους αποκαλώ αδέλφια μου», είπε ο Καρζάι, αναφερόμενος στον ετεροθαλή αδελφό του, τον Άχμαντ Ουάλι Καρζάι, ο οποίος σκοτώθηκε πριν από ένα χρόνο από πυρά ενός σωματοφύλακά του, σε μια ενέργεια την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.
«Τι θέλετε; Θέλετε να καταλάβετε την εξουσία διά της βίας; Αυτό είναι αδύνατον. Θέλετε να οικοδομήσετε μια οικονομία σκοτώνοντας αθώους, ανατινάζοντας δρόμους, γέφυρες και σχολεία;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος.
«Θέλετε οι ξένοι και οι Αμερικανοί να φύγουν από αυτή τη χώρα; Το θέλουμε κι εμείς, ελάτε λοιπόν και καθίστε μαζί μου για να φύγουν νωρίτερα», πρόσθεσε ο Καρζάι.
Μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001 από τις ΗΠΑ, τα ίχνη του Ομάρ αγνοούνται και παραμένει ασαφές πού βρίσκεται.
Από την πλευρά του ο Καρζάι έχει καλέσει επανειλημμένα τους Ταλιμπάν να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία στο Αφγανιστάν, αλλά οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν απορρίψει τις εκκλήσεις του.
Μεταξύ του επίσημου κράτους και των Ταλιμπάν διεξάγεται διάλογος αλά τα βήματα είναι πολύ αργά.
Οι αντάρτες είχαν ακόμη συμφωνήσει νωρίτερα φέτος να ανοίξουν αντιπροσωπεία στο Κατάρ για να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αλλά ανέστειλαν τις επαφές λίγο καιρό αργότερα κάνοντας λόγο για απαράδεκτους όρους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό
- Ισπανία: Στους 12 οι νεκροί από τη δασική πυρκαγιά στην Αλμερία
- Βενεζουέλα: Νέος βαρύτερος απολογισμός για τα θύματα του διπλού φονικού σεισμού
- Ιράν: Ενταφιάστηκε ο Αλί Χαμενεΐ απουσία του γιου και διαδόχου του Μοτζταμπά
- Ισπανία: 6 νεκροί σε δασική πυρκαγιά στην Αλμερία – Ορισμένοι βρέθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
- Η κυβέρνηση Τραμπ χαλαρώνει τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων από βαριά φορτηγά
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442