Τον βασικό μισθό που υπήρχε πριν τη μείωση του 22% (751 ευρώ) με μια μείωση της τάξης του 5-6% θέτει ως βάση στον κοινωνικό διάλογο η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος, σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Ασημακόπουλο, οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία και να κάνουν προτάσεις, αλλά «δεν φθάνει η κυβέρνηση να θέλει να δεχτεί τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, αλλά πρέπει και να μπορεί».

Ανέφερε επίσης ότι η κλαδική σύμβαση στο εμπόριο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Εξάλλου, ο γγ της ΓΣΕΒΕΕ Ν.Σκορίνης τόνισε ότι το σημαντικότερο αίτημα της Συνομοσπονδίας δεν είναι το θέμα των μισθών, αλλά η επαναφορά της δυνατότητας του υπουργού να επεκτείνει την ισχύ της κλαδικής σύμβασης σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου.

Ο κύκλος διάλογου του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους ολοκληρώνεται σήμερα, Τρίτη,  με τη συνάντηση του κ. Βρούτση με τα προεδρεία της ΕΣΕΕ και του ΣΕΒ, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με την ΓΣΕΕ.

Αναφερόμενος στον επικείμενο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους ο κ. Βρούτσης μιλώντας στη Βουλή, στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων τόνισε πως θεωρεί «το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη συλλογική αυτονομία τον ακρογωνιαίο λίθο των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας».

Και πρόσθεσε πως «στρεβλώσεις του παρελθόντος και υπερβολές μπορούν σταδιακά να διορθωθούν με την ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων».

Την ίδια ώρα, η ΓΣΕΕ με επιστολή της στους προέδρους των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ καλεί σε διάλογο προκειμένου να επικαιροποιηθεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ειδικότερα, ζητά διάλογο, ώστε να επικαιροποιηθεί και να αποτελέσει αντικείμενο Εθνικής Σύμβασης η συμφωνία του Φεβρουαρίου μεταξύ των κοινωνικών φορέων για σεβασμό της ΕΓΣΣΕ, διατήρηση του κατώτατου μισθού, προστασία των συλλογικών συμβάσεων.

Στόχος της ΓΣΕΕ είναι η επιδιωκόμενη Σύμβαση να υπογραφεί στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια αμφισβητήσεων.

Δείτε αναλυτικότερα τι επισημαίνει η ΓΣΕΕ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο