Επιστολή με αντικείμενο την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, απέστειλε η ΓΣΕΕ προς τους προέδρους των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. Ειδικότερα, ζητά να υπάρξει διάλογος ΓΣΕΕ-εργοδοτών, ώστε να επικαιροποιηθεί και να αποτελέσει αντικείμενο Εθνικής Σύμβασης η από 3/2/2012 συμφωνία των κοινωνικών φορέων.

Στόχος της Συνομοσπονδίας είναι η επιδιωκόμενη Σύμβαση να υπογραφεί στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας υπό την αιγίδα του, ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια αμφισβητήσεων.

Η ΓΣΕΕ στην επιστολή της προς τους εργοδοτικούς φορείς τονίζει ότι είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί η θεσμική ισχύς και το περιεχόμενο της ΕΓΣΣΕ, να επαναθεμελιωθούν σε σταθερές βάσεις οι πυλώνες του συλλογικού δικαίου και να στηριχθούν οι δράσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εισφορές εργοδοτών-εργαζομένων (OEK, OEE).

Υπενθυμίζεται ότι στις 3/2/2012, οι κοινωνικοί εταίροι είχαν απευθύνει από κοινού επιστολή στον τότε πρωθυπουργό, με την οποία ζητούσαν, να διατηρηθούν οι όροι της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, να μη μειωθεί ο βασικός μισθός, να προστατευθούν οι συλλογικές συμβάσεις και να εξασφαλισθεί η λειτουργία των φορέων άσκησης κοινωνικής πολιτικής (Οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας).

Στην νέα επιστολή της, η ΓΣΕΕ αναφέρει, ότι στην περίπτωση εκείνη, ο κοινωνικός διάλογος και η συμφωνία που προέκυψε, ως αποτέλεσμά αυτού του διαλόγου, «όδευσαν στον κάλαθο των αχρήστων καθώς ο κατώτατος μισθός νομοθετικά μειώθηκε κατά 22% και κατά 32% για τους νέους μέχρι 25 ετών, η μετενέργεια καταργήθηκε, οι φορείς κοινωνικής πολιτικής έκλεισαν».

Η ΓΣΕΕ αναφέρεται στην περίοδο μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων μιλώντας για «κινήσεις εντυπωσιασμουύ για δήθεν μορατόριουμ και συμφωνίες κυρίων», που συσκοτίζουν το πραγματικό πρόβλημα.

«Ας ξεφύγουμε λοιπόν από τις «σειρήνες» της επικοινωνίας και ας εργαστούμε μεθοδικά και υπεύθυνα να θεμελιώσουμε μια συμφωνία που θα γίνει σεβαστή από κυβέρνηση και τρόικα και θα δώσει ανάσα στους εργαζόμενους και στις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας που στενάζουν από την ένταση των πολιτικών της ‘εσωτερικής υποτίμησης’».

» Σας καλούμε να συζητήσουμε να επικαιροποιήσουμε και εν τέλει να συμφωνήσουμε και να ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ όλα όσα περιλαμβάνονται στην από 3/2/12 επιστολή μας στον Πρωθυπουργό» τονίζει η ΓΣΕΕ.

Η νέα συμφωνία σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, θα πρέπει να επιδιώξει:

  • την αποκατάσταση της θεσμικής ισχύος και του περιεχομένου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,
  • την επαναθεμελίωση σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού δικαίου (μετενέργεια, επεκτασιμότητα) καθώς και τη σαφή διάκριση κάθε επιπέδου συλλογικής διαπραγμάτευσης (εθνικό κλαδικό ομοιοεπαγγελματικό – επιχειρησιακό)
  • την στήριξη των δράσεων που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, όπως οι οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας.

Η παρέμβαση της ΓΣΕΕ γίνεται σε μια στιγμή που το ενδεχόμενο νέων ρυθμίσεων στο ύψος του βασικού μισθού, αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, αντικείμενο της νέας διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο δεύτερο Μνημόνιο, περιλαμβάνεται ρύθμιση με την οποία το ύψος του βασικού μισθού, ορίζεται από την κυβέρνηση μετά από διαπραγμάτευση και με τους κοινωνικούς εταίρους.

Αυτό σημαίνει, ότι η Κυβέρνηση μπορεί, αν χρειαστεί, να λάβει αποφάσεις παρακάμπτοντας τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως συνέβη κατά το πρόσφατο παρελθόν με την πράξη υπουργικού συμβουλίου, για τη μείωση του βασικού μισθού που εξέδωσε η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο