Επιδείνωση της άπνοιας ύπνου κατά τους ψυχρότερους μήνες του έτους, αναδεικνύει βραζιλιάνικη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Chest.

Οι αλλαγές στο σωματικό βάρος καθώς και οι εποχικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την άπνοια ύπνου (διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια του ύπνου). Οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο Γκράντε ντο Σολ με επικεφαλής τον Δρ Κριστιάν Μαρία Κασόλ θέλησαν να διαπιστώσουν αν οι αλλαγές του καιρού παίζουν επίσης ρόλο στη νόσο.

Πάντως οι παράγοντες που εντείνουν τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολλοί: από τα προβλήματα στους άνω αεραγωγούς των πνευμόνων που συνδέονται με τον χειμώνα μέχρι την χρήση τζακιού για την θέρμανση των σπιτιών κατά τους χειμερινούς μήνες.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα ασθενών που είχαν καταφύγει σε κέντρα μελέτης ύπνου και εξέτασαν πόσες φορές διαταράχτηκε ο ύπνος τους από διακοπή της αναπνοής. Στην μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 7.500 ασθενείς στην διάρκεια μιας δεκαετίας οι οποίοι παρέμειναν ένα βράδυ στην κλινική για παρακολούθηση.

Στη συνέχεια οι ερευνητές συνέκριναν την ένταση των συμπτωμάτων άπνοιας των ασθενών με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή, περιλαμβανομένης της υγρασίας, της θερμοκρασίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στο πείραμα στην διάρκεια των πιο ψυχρών μηνών είχαν περισσότερα κρούσματα άπνοιας ύπνου σε σχέση με εκείνους που μετέβησαν στην κλινική στη διάρκεια των πιο θερμών μηνών.

Τον χειμώνα οι ασθενείς υπέφεραν από άπνοια ύπνου κατά μέσον όρο 18 φορές την ώρα σε σχέση με τις 15 φορές την ώρα στη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης βαριάς μορφής άπνοια ύπνου εμφάνισε το 34% των ασθενών στη διάρκεια του χειμώνα σε αντίθεση με 28% των ασθενών στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, όπως η υψηλή ατμοσφαιρική πίεση και η υγρασία καθώς και τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, συνδέονται με τα πιο βαριά κρούσματα άπνοιας ύπνου. Ωστόσο, η μελέτη δεν κατέληξε στο αν ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο ο καιρός για τα πιο βαριά κρούσματα άπνοιας.

Πάντως, όπως υπογραμμίζει ο Τζερόμ Ντέμπσι, από το Πανεπιστήμιο του Ουινσκόνσιν στις ΗΠΑ, ο οποίος δεν μετείχε στην έρευνα, μπορεί παράγοντες όπως το κρυολόγημα ή οι αλλεργίες που συνδέονται με τον χειμώνα να εντείνουν τα συμπτώματα της άπνοιας ύπνου, αλλά ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου είναι η παχυσαρκία.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr