Η Ρωσία δεν συζητά το μέλλον του Σύρου προέδρου με τις ΗΠΑ, λέει η Μόσχα
Η Ρωσία δεν συζητά το μέλλον του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, με τις ΗΠΑ, δήλωσε την Τετάρτη Ρώσος υψηλόβαθμος αξιωματούχος, διαψεύδοντας πληροφορίες εφημερίδων, σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον προσπαθεί να πείσει τη Μόσχα να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Άσαντ. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι ανώφελο να υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο. Οι διαφορετικές ομάδες της αντιπολίτευσης απέτυχαν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σε συνάντηση στο Κάιρο.
Η Ρωσία δεν συζητά το μέλλον του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, με τις ΗΠΑ, δήλωσε την Τετάρτη Ρώσος υψηλόβαθμος αξιωματούχος, διαψεύδοντας πληροφορίες εφημερίδων, σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον προσπαθεί να πείσει τη Μόσχα να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Άσαντ.
«Δεν συζητάμε για την κατάσταση όσον αφορά το μέλλον του Σύρου προέδρου με τις ΗΠΑ» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
«Έχουμε ήδη εξηγήσει τη θέση μας επανειλημμένως: το θέμα της εξουσίας στη Συρία θα πρέπει να αποφασιστεί από τον συριακό λαό. Τα σχέδια που προωθούνται δεν μπορούν παρά να είναι επιζήμια, πόσο μάλλον όταν επιβάλλονται από το εξωτερικό» πρόσθεσε ο Ριάμπκοφ.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μετά τη δημοσίευση από την ρωσική εφημερίδα Kommersant πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες οι δυτικοί επιδιώκουν να πείσουν τη Μόσχα να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Σύρο πρόεδρο.
Το δημοσίευμα εμφανίστηκε τέσσερις ημέρες μετά τη διεθνή συμφωνία που συνήφθη στη Γενεύη, πάνω στις αρχές που θα διέπουν μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, όπου περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το Μάρτιο του 2011 που ξεκίνησε η εξέγερση κατά του προέδρου Άσαντ.
Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι ανώφελο να υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο, καθώς η Δύση προσπαθεί να θέσει τέλος στην κρίση στη Συρία.
«Η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ότι η κατάσταση στη Συρία οδηγείται σε κατάρρευση» είπε ο Χέιγκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Λοράν Φαμπιούς.
«Δεν υπάρχει λόγος να στηρίζει κανείς το καθεστώς Άσαντ» πρόσθεσε.
Σε μία άλλη εξέλιξη, οι διαφορετικές ομάδες της αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους.
Σε συνάντηση που είχαν στο Κάριο συμφώνησαν σε ένα γενικό πλάνο για τα επόμενα βήματα, το οποίο όμως, σύμφωνα με το BBC, αποκαλύπτει τις διαφορές τους.
Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στο πώς θα λειτουργούσε μια μεταβατική περίοδος και στο ποιες θα ήταν οι κινήσεις σε περίπτωση που κατάφερναν να διώξουν τον Μπασάρ Αλ Άσαντ από την εξουσία.
Απέτυχαν, όμως, να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός κοινού σώματος που θα είχε ως στόχο να τους αντιπροσωπεύει στις συνομιλίες τους με τις ξένες δυνάμεις.
Μάλιστα, διαφωνίες ξέσπασαν όταν κουρδική αντιπροσωπία εγκατέλειψε τις συνομιλίες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Ενδυνάμωση: Είναι πιο εύκολη από όσο νομίζετε
- Προ των πυλών η κακοκαιρία: Έρχεται 48ωρο με καταιγίδες και έντονα φαινόμενα
- ΣΥΡΙΖΑ: Αυτό το κτίριο ποιος (δεν) θα το πάρει;
- Μόδα και Έπσταϊν: Στο στόχαστρο τα πρακτορεία
- Γιατί κάποιες φορές ρίχνουμε τα στάνταρ μας στις σχέσεις;
- Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ επιστρέφει με νέο σόλο, νοσταλγικό άλμπουμ
- Υποκλοπές: Εννέα πρόσωπα στέλνει στο εδώλιο η πρώτη απόφαση
- Πόλεμος στο Ιράν: Οι νέοι μνηστήρες στις προμήθειες πετρελαίου, φυσικού αερίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442