Δραστική μείωση συμβασιούχων έναντι απολύσεων θα προτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα
Τη δραστική μείωση έως μηδενισμό των συμβασιούχων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα τα επόμενα χρόνια, τη μη ανανέωση όσων συμβάσεων λήγουν και την αυστηρή τήρηση των προσλήψεων με βάση την αναλογία 1 πρόσληψη/10 αποχωρήσεις θα προτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα, ως αντισταθμιστικά μέτρα για τις 150.000 απολύσεις που ζητούνται ώς το 2015.
Τεράστιες ελλείψεις σε δομές που παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες στους πολίτες θα δημιουργήσει η οριζόντια περικοπή προσωπικού χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση και εκτίμηση των αναγκών των υπηρεσιών, επισημάνθηκε στη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα την Τετάρτη, συνάντηση που έγινε εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αλλά και εν όψει της συνάντησης Στουρνάρα με την τρόικα το μεσημέρι της Πέμπτης, αμέσως μετά την ορκωμοσία του.
Προκειμένου να μειωθεί κατά 150.000 έως το 2015 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, αποφεύγοντας τις απολύσεις, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο υπουργός Αντ. Μανιτάκης προτείνουν τη δραστική μείωση έως μηδενισμό των συμβασιούχων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα τα επόμενα χρόνια, τη μη ανανέωση όσων συμβάσεων λήγουν και την αυστηρή τήρηση των προσλήψεων με βάση την αναλογία 1 πρόσληψη/10 αποχωρήσεις.
Βραχυπρόθεσμος στόχος της κυβέρνησης είναι έως το τέλος του χρόνου να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα για τις 15.000 απολύσεις που προβλέπει το μνημόνιο και να μην ξεπεράσουν τα 500 άτομα οι προσλήψεις. Σύμφωνα με τον ίδιο προγραμματισμό, οι προσλήψεις συμβασιούχων σχεδιάζεται να μειωθούν κατά 10% επιπλέον σε σχέση με το 2011. Συγχρόνως, θα μειωθούν υπηρεσιακές μονάδες και θα καταργηθούν οργανικές θέσεις που σήμερα είναι κενές.
Τελικός στόχος είναι να εξοικονομηθούν 300 εκατ. ευρώ από τους συμβασιούχους.
Η κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό θα γίνει με μετατάξεις, αφού προηγηθεί η αξιολόγηση δομών και προσωπικού.
Στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων είχε δώσει την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας, δηλώνοντας ο κανόνας 1 προς 5 (μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο) θα υποκατασταθεί από τον αυστηρότερο κανόνα 1 προς 10.
Στο «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης για την αποφυγή απολύσεων θα συμπεριληφθεί και η απόφαση του πρωθυπουργού Αντ.Σαμαρά για κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών και των ειδικών γραμματειών στα υπουργεία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΚΚΕ: Να ανασυρθεί η υπόθεση των υποκλοπών από το αρχείο – Όχι στην παραπέρα συγκάλυψη ευθυνών κυβέρνησης και Μητσοτάκη
- Επίσημο: Στη Χάποελ Τελ Αβίβ ο ΛεΝτέι (pic)
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στα Βασιλικά – Κοντά σε σπίτια οι φλόγες, μήνυμα από το 112
- Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέα αίτηση ανάσυρσης της δικογραφίας κατέθεσε ο Κεσσές στον Άρειο Πάγο
- Ιράν: Νομοσχέδιο για την «ασφάλεια και την ανάπτυξη του Ορμούζ» κατατέθηκε στο κοινοβούλιο
- Markos by Night: Έρχεται το Σάββατο με την κωμωδία «10 Χρόνια Γάμου»
- ΣΥΡΙΖΑ για Ντίλιαν: Ένα ακόμα τεκμήριο ενοχής της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη στη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών
- Βουλή: Άρση ασυλίας Κωνσταντοπούλου- Σαλμά εισηγείται η επιτροπή δεοντολογίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442