Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής, μετά από μαραθώνιες και δύσκολες συνομιλίες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στη δημιουργία έως τα τέλη του 2012 ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ' ευθείας μέσω των μηχανισμών στήριξης, χωρίς να προσθέτει επιπλέον βάρη στο χρέος της χώρας που θα προσφεύγει στον μηχανισμό αυτό. Ιταλία και Ισπανία ήραν, μετά από αυτή την εξέλιξη, τις επιφυλάξεις τους για το πακέτο ανάπτυξης ύψους 120 δισ. ευρώ που είχαν συμφωνήσει νωρίτερα οι ηγέτες της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής, μετά από μαραθώνιες και δύσκολες συνομιλίες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στη δημιουργία έως τα τέλη του 2012 ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ’ ευθείας μέσω των μηχανισμών στήριξης, χωρίς να προσθέτει επιπλέον βάρη στο χρέος της χώρας που θα προσφεύγει στον μηχανισμό αυτό. Ιταλία και Ισπανία ήραν, μετά από αυτή την εξέλιξη, τις επιφυλάξεις τους για το πακέτο ανάπτυξης ύψους 120 δισ. ευρώ που είχαν συμφωνήσει νωρίτερα οι ηγέτες της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να αλλάξουν τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της.

Η Ευρωζώνη θέλει να δημιουργήσει μέχρι τα τέλη του 2012 τον μηχανισμό που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ’ ευθείας μέσω των ταμείων στήριξης, υπό ορισμένους όρους.

Η ευρωζώνη είναι επίσης έτοιμη για μια επέμβαση των ταμείων στήριξης για να καθησυχαστούν οι αγορές, πρόσεσε ο Βαν Ρομπάι, μετά από 13 ώρες δύσκολων συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Γερμανία αναγκάστηκε να υποχωρήσει, μετά την πίεση Ισπανίας και Ιταλίας για μεγαλύτερη στήριξη.

Η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες είχαν συνδέσει τη συναίνεσή τους για την υιοθέτηση του πακέτου ύψους 120 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, με την υλοποίηση άμεσων λύσεων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πιέσεις από τις αγορές, ήραν τις επιφυλάξεις τους, αφού πέτυχαν τη λήψη σημαντικών άμεσων μέτρων, όπως η ανακεφαλαιοποίηση απευθείας μέσω των μηχανισμών στήριξης.

«Η Ισπανία και η Ιταλία ήραν τις επιφυλάξεις τους» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πολύ «ικανοποιημένος» από τη συμφωνία, λέγοντας ότι αυτή είναι πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr