Ανησυχία για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αν και επισήμως η διοίκηση της επιχείρησης λέει ότι δεν θέτει τέτοιο θέμα και πως η απόφαση για τυχόν αναπροσαρμογές ανήκει στην κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί, λόγω της οικονομικής αδυναμίας πολιτών και επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να κόβεται η παροχή ρεύματος, ενώ η ΔΕΗ επιστρατεύει ιδιωτικές εταιρείες για να ενημερώσει τους οφειλέτες για τις δυνατότητες διακονονισμού.
Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αν και επισήμως η διοίκηση της επιχείρησης λέει ότι δεν θέτει τέτοιο θέμα και πως η απόφαση για τυχόν αναπροσαρμογές ανήκει στην κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί, λόγω της οικονομικής αδυναμίας πολιτών και επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να κόβεται η παροχή ρεύματος, ενώ η ΔΕΗ επιστρατεύει ιδιωτικές εταιρείες για να ενημερώσει τους οφειλέτες για τις δυνατότητες διακονονισμού.
Μιλώντας την Τρίτη στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων (η οποία αναβλήθηκε) , ο επικεφαλής της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός είπε ότι η ΔΕΗ δεν θα ζητήσει αυξήσεις τιμολογίων, αλλά θα παρουσιάσει στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος την κατάσταση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις.
Σημείωσε ακόμα ότι η αύξηση των τιμολογίων είναι η προφανής λύση του προβλήματος της αγοράς, αλλά δεν είναι αρμοδιότητά του να την εισηγηθεί.
Ωστόσο, προσέθεσε ότι με μια αύξηση της τάξης του 5% δεν θα υπήρχε κανένα θέμα στην αγορά, αφού αντίστοιχο είναι το ποσοστό της αύξησης του κόστους στο σκέλος της ενέργειας.
Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ Κίμων Στεριώτης, μιλώντας στον Βήμα 99,5, είπε ότι η ΔΕΗ δεν ζητεί αυξήσεις στα τιμολόγια.
Σε ό,τι αφορά το «χαράτσι», είπε ότι το 2011 περίπου 500.000 πολίτες δεν το πλήρωσαν. Για το 2012, που η ΔΕΗ δεν έχει πλέον ευθύνη, υπενθυμίζεται ότι το ειδικό τέλος ακινήτων θα έπρεπε να πληρωθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον περασμένο Απρίλιο.
Η ΔΕΗ, είπε ο κ. Στεριώτης, έχει στείλει τις καταστάσεις στο υπουργείο Οικονομικών και από εκεί και πέρα είναι η ευθύνη ανήκει στις ΔΟΥ.
Το «χαράτσι» δεν θα είναι ούτε στους λογαριασμούς του Ιουνίου, προσέθεσε.
Η ΔΕΗ δεν στέλνει μέχρι στιγμής λογαριασμούς με το ΕΕΤΗΔΕ, αναμένοντας οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί ωστόσο να παράσχει τα σχετικά στοιχεία στη Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για να εκδοθούν από εκεί τα εκκαθαριστικά.
Σε ιδιώτες η είσπραξη οφειλών
Σε ό,τι αφορά τις ανείσπρακτες οφειλές, τον Μάιο το έλλειμμα έφθασε στο 1,1 δισ. ευρώ.
Η ΔΕΗ ώς το τέλος της εβδομάδας χρειάζεται κεφάλαια ύψους 800 εκατ. ευρώ για δάνεια 525 εκατ. ευρώ και την επιστροφή στο υπουργείο Οικονομικών των 266 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν ως τέλος ακινήτων και παρακρατήθηκαν τους προηγούμενους μήνες από τη ΔΕΗ για λόγους ταμειακής διευκόλυνσης.
Ο κ. Ζερβός είπε την Τρίτη ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε συνεργασία με εταιρείες υπενθύμισης οφειλών προκειμένου να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία με call centers που θα ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις οφειλές και τις δυνατότητες διακανονισμού που υπάρχουν, χωρίς να τίθεται προς το παρόν ζήτημα συνεργασίας με εισπρακτικές εταιρίες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Βιλερμπάν έδωσε εγγυήσεις στον Φρανσίσκο και «τελείωσε» τις φήμες για το μέλλον του
- Σαουδική Αραβία: Ελληνικοί Patriot αναχαίτισαν βαλλιστικούς πυραύλους από την Υεμένη
- Όταν η ΝΔ ομολογεί ότι θέλει να μετατρέψει το προεκλογικό της πρόγραμμα και το ιδεολογικό της στίγμα σε συνταγματική διάταξη
- Ισπανία – Γαλλία: Πύρινη κόλαση – Πάνω από 220 χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους
- Ελλάδα – Ιταλία: Μεγάλη «μάχη» για την πρόκριση στον τελικό του World Cup στο Σίδνεϊ!
- Διακοπές: Ταξίδια ανάλογα με την κάθε γενιά – Τι προτιμούν Gen Z, Millennials, Gen X και Boomers
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου δεν μας τα λέει καλά
- Βάσεις 2026: Οι επιλογές των υποψηφίων αναδιαμορφώνουν τον χάρτη των σχολών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)





![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)














![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)




































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442