Για πιθανή υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου σε «αναδυόμενη αγορά» προειδοποιεί η MSCI
Στη λίστα των προς υποβάθμιση δεικτών, στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, προσέθεσε τον δείκτη MSCI Greece, η MSCI Group, στο πλαίσιο της ετήσιας αναθεώρησης που θα ολοκληρωθεί το 2013.
Στη λίστα των προς υποβάθμιση δεικτών, στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, προσέθεσε τον δείκτη MSCI Greece, η MSCI Group (Morgan Stanley Capital International), στο πλαίσιο της ετήσιας αναθεώρησης που θα ολοκληρωθεί το 2013.
Η αναθεώρηση των συγκεκριμένων δεικτών γίνεται δύο φορές κάθε χρόνο (Μάρτιο και Οκτώβριο) και η παραπάνω ανακοίνωση του MSCI αφορά -πιθανότατα- στην αναθεώρηση που θα γίνει τον Οκτώβρι του 2013.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο δείκτης MSCI Greece Index δεν ανταποκρίνεται πλέον δομικά στις προϋποθέσεις μεγέθους των δεικτών των ανεπτυγμένων αγορών, καθώς περιλαμβάνει μόλις δύο μετοχές (3E και ΟΠΑΠ).
Αν το μέγεθος των δύο αυτών εταιρειών συρρικνωθεί περαιτέρω, τότε είναι πιθανό η MSCI να σταματήσει τον υπολογισμό του MSCI Greece Index, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Η βαρύτητα του ελληνικού δείκτη για τον παγκόσμιο MSCI World Index έχει μειωθεί σε 0,03% (σύμφωνα με τα στοιχεία Μαΐου) έναντι 0,16% τον Μάιο του 2010.
Η MSCI κάνει λόγο για απαγορεύσεις (μεταβιβάσεις in-kind και συναλλαγές off-exchange) που μόνο στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζουν να ισχύουν, μεταξύ του συνόλου των αγορών που κατατάσσονται στις ανεπτυγμένες, ενώ σημειώνεται ότι και οι πρακτικές του δανεισμού μετοχών και του short-selling είναι προβληματικές, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες στους επενδυτές και κυρίως στους διαχειριστές «παθητικών» επενδυτικών χαρτοφυλακίων.
«Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υπάρξει δεκτικές στις επανειλημμένες καταγγελίες από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και δεν έχουν καταφέρει να εισαγάγουν ρυθμίσεις και πρακτικές σύμφωνα με τα εξελισσόμενα πρότυπα των ανεπτυγμένων αγορών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Η MSCI ενδέχεται να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση, προτείνοντας την κατάταξη του δείκτη MSCI Greece σε ειδική κατηγορία, ξεχωριστή από την ήδη υπάρχουσα κατηγοριοποίηση των υπολοίπων δεικτών της MSCI, σε περίπτωση που ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα οδηγούσε σε περιορισμούς πρόσβασης στην ελληνική αγορά.
Ο MSCI αναβάθμισε την Ελλάδα σε ανεπτυγμένη αγορά το 2001. Αν τελικώς το ΧΑ υποβαθμιστεί, θα είναι η πρώτη φορά που μια ανεπτυγμένη χώρα θα είναι στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Τεχεράνη καταγγέλλει επίθεση σε μονάδα αφαλάτωσης – Άφησε 10.000 Ιρανούς χωρίς νερό
- Εκρήξεις στο Κίεβο από μεγάλη ρωσική επίθεση
- Δέκα πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό, πέντε εκ των οποίων κρέμονταν μαζί από γέφυρα με ένα μήνυμα
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
- Το Ισραήλ σκότωσε πενταμελή οικογένεια στη Γάζα – Ένα παιδί έλειπε την ώρα της επίθεσης – Δέκα νεκροί συνολικά
- Αποδοκιμασίες επειδή ο Μπέλιγχαμ έδωσε το πέναλτι στον Σάκα για να κάνει χατ τρικ (vid)
- Πώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την ήπια ισχύ τους με το Μουντιάλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442