Τη θέση του ότι με τη Δημοκρατική Αριστερά ισχυρή, η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη, επανέλαβε ο Φώτης Κουβέλης στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας αυτήν την φορά από τους πολίτες να δώσουν στη ΔΗΜΑΡ την τρίτη θέση στις κάλπες της Κυριακής.

«Δώστε μας εντολή για λύση. Δώστε μας με τη ψήφο σας την τρίτη θέση, δώστε την τρίτη και καθοριστική εντολή και η ψήφος σας θα πιάσει τόπο» τόνισε ο κ. Κουβέλης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπενθύμισε την προειδοποίηση που είχε απευθύνει προς πάσα κατεύθυνση να σταματήσει η «ρητορική της μονομερούς καταγγελίας, γιατί απειλές για μονομερείς ενέργειες πηγάζουν και από το εξωτερικό».

«Όσοι άκουσαν το νέο Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στην ελληνική τηλεόραση κατάλαβαν τι εννοώ. Υπάρχουν κάποιοι μέσα στη Ευρωπαϊκή Ένωση, μας είπε ο Γάλλος πρόεδρος, που καραδοκούν να αδράξουν μιαν επιπόλαιη κίνηση μονομερούς καταγγελίας για να προχωρήσουν εκείνοι μονομερώς σε κινήσεις σε βάρος της Ελλάδας».

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε τη θπέση του κόμματός του «στις 28 Ιουνίου, στην πιο κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, τον Έλληνα πρωθυπουργό να πλαισιώσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, είτε θα μετέχουν στην κυβέρνηση είτε όχι».

«Σε ένα μέτωπο εθνικό να υπερασπιστούμε την ισότιμη θέση μας στην Ευρώπη. Να απαιτήσουμε, με μια φωνή, να συνεχιστεί η χρηματοδότηση, όσο διαρκεί η αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Οι Κύπριοι μετά την εθνική καταστροφή διαμόρφωσαν τον θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου. Εμείς ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αποφύγουμε την καταστροφή» είπε.

«Τώρα η Ευρώπη αλλάζει. Τώρα θα της στρίψουμε την πλάτη; Τώρα θα γυρίσουμε στον απομονωτισμό; Όχι βεβαία! Τώρα η φωνή μας ακούγεται. Τώρα μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πείσουμε. Αυτή την θετική για τα ελληνικά συμφέροντα εξέλιξη είχα την δυνατότητα να διαπιστώσω στο πρόσφατο ταξίδι μου στις Βρυξέλλες» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

«Υπάρχει έδαφος για συζήτηση, για συνεννόηση, τελικά για διαπραγμάτευση. Δεν θα είναι εύκολος δρόμος αλλά είναι ο μόνος βατός. Ο μόνος στον οποίο δεν θα είμαστε μόνοι μας» συμπλήρωσε ο Φώτης Κουβέλης.

Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση «στον κόσμο που ακολουθούσε χρόνια τώρα το ΠΑΣΟΚ» να στηρίξουν τη ΔΗΜΑΡ «για να δημιουργήσουμε τον τρίτο πόλο στην πολιτική ζωή. Για να φτιάξουμε τον πόλο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Ευρωαριστεράς, της Οικολογίας, των κινημάτων των πολιτών».

Στο ερώτημα «κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορείτε να συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;» επανέλαβε τις ρήτρες που, όπως είπε, έθεσε τον Αλέξη Τσίπρα: Υπευθυνότητα «δεν παίζουμε με το ευρώ. Δε λέμε ξανά λεφτά υπάρχουν» και σαφήνεια «όχι κάθε στέλεχος και μια γραμμή για το Μνημόνιο».

Ο κ. Κουβέλης στηλίτευσε επίσης όσους καλλιεργούν «ψιθύρους» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει μεν το μνημόνιο εσωτερικά, αλλά όχι και στην τρόικα, τονίζοντας ότι «η διγλωσσία δεν αρμόζει στην Αριστερά», καθώς και το ότι «οι Ευρωπαίοι μπλοφάρουν, θα μπλοφάρουμε κι εμείς». Η πολιτική δεν γίνεται ούτε με μπλόφες, ούτε με ψιθύρους, ούτε με άσφαιρα πυρά. Γίνεται μπροστά στο λαό» είπε.

«Το μήνυμα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφέστατο. Τους λέμε: Ξεφύγετε από το ναυτοεγκλωβισμό της μονομερούς καταγγελίας και από την ψευδαίσθηση ότι εσείς θα καταγγέλλετε και οι δανειστές θα συνεχίζουν την χρηματοδότηση. Ανακαλέστε αυτή την καταστροφική επιλογή. Στηρίξτε και σεις τον αγώνα για διαπραγμάτευση ώστε να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το Μνημόνιο, να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία.

»Δείξτε Σοβαρότητα, Αξιοπιστία και Υπευθυνότητα αν, όντως, θέλετε να αναλάβετε τις κυβερνητικές ευθύνες που σας αναλογούν και αν θέλετε να βρείτε συμμάχους. Γιατί εμείς το τονίζουμε και πάλι: θα συμβάλλουμε σε λύση που δεν θα διακινδυνεύσει στο ελάχιστο την θέση της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ