Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να διώξουμε κανέναν από το ευρώ, λέει ο Β. Σόιμπλε

Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να διώξουμε κανέναν από το ευρώ, λέει ο Β. Σόιμπλε

Τη βαθιά συμπόνια του για τους Έλληνες που υποφέρουν, εκφράζει σε συνέντευξή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι την ίδια ώρα «οι πλούσιοι έχουν δέσει τον γάιδαρό τους» και ότι «οι Έλληνες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν ό,τι θέλουν», αλλά, όπως υπογραμμίζει, τα σκληρά μέτρα είναι αναπόφευκτα. Αναφερόμενος στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Σόιμπλε απαντά ότι «δεν θέλουμε και δεν μπορούμε νομικά να εκδιώξουμε κανέναν από την Ευρωζώνη».

Τη βαθιά συμπόνια του για τους Έλληνες που υποφέρουν, εκφράζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι την ίδια ώρα «οι πλούσιοι έχουν δέσει τον γάιδαρό τους» και ότι «οι Έλληνες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν ό,τι θέλουν», αλλά, όπως υπογραμμίζει, τα σκληρά μέτρα είναι αναπόφευκτα.

Σε προδημοσίευση αποσπασμάτων συνέντευξής του στο γερμανικό περιοδικό Stern, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι στην Ελλάδα «οι μικροί υποφέρουν, αλλά οι πλούσιοι έχουν δέσει τον γάιδαρό τους» και σημειώνει:

«Λυπάμαι πολύ για τους ανθρώπους στον δρόμο, αλλά δεν μπορώ να τους γλιτώσω».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ακόμη και στην περίπτωση επικράτησης των αντιμνημονιακών δυνάμεων στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε δε διαβλέπει κίνδυνο για το ευρώ.

«Δεν το πιστεύω», απάντησε σε σχετική ερώτηση του Stern, ενώ ερωτηθείς για τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είπε ότι «δεν θέλουμε και δεν μπορούμε νομικά να εκδιώξουμε κανέναν από την Ευρωζώνη».

Αναφερόμενος στη μείωση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με το ΑΠΕ, παραδέχεται ότι «είναι δύσκολο κανείς να τον μειώσει, όταν σκέφτεται τα πολλά σκάφη αναψυχής», ωστόσο προσθέτει πως «αν η χώρα θέλει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, [ο κατώτατος μισθός] πρέπει να μειωθεί» και διευκρινίζει ότι πρόκειται για μείωση στο επίπεδο της Ισπανίας.

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών λέει ότι το αποτέλεσμα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία.

«Οι Έλληνες είναι πραγματικά ελεύθεροι να επιλέξουν ό,τι θέλουν. Στην πραγματική κατάσταση της χώρας, η οποία -λόγω δεκαετιών αποτυχημένης οικονομίας- βρίσκεται σε επώδυνη κρίση, το οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει τίποτα. Θα χρειαστεί να ληφθούν σκληρά μέτρα», δηλώνει.

Ο κ. Σόιμπλε απορρίπτει ακόμα, μεταξύ άλλων, την πρόταση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για τη δημιουργία ευρωπαϊκού Ταμείου Αποπληρωμής Χρεών (European Redumption Fund) για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, επικαλούμενος τις ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά και τον όρο «no bailout», σύμφωνα με το οποίο, όπως εξηγεί, ένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να είναι υπεύθυνο για τα χρέη ενός άλλου.

«Χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική, δεν μπορούμε να έχουμε κοινοτικοποίηση των ευθυνών. Διαφορετικά, μια χώρα θα δημιουργούσε χρέη σε βάρος των άλλων. Αυτό δεν γίνεται. Όποιος πληρώνει, πρέπει και να αποφασίζει. Ακόμη και οι συμπατριώτες μου οι Σουηβοί (σ.σ. περιοχή στη νότιο Γερμανία που οι κάτοικοί τους φημίζονται για την τσιγκουνιά τους) είναι τσιγκούνηδες μόνο με δικά τους χρήματα», λέει χαρακτηριστικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024