Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Είδαμε την έκθεση Prada-Schiaparelli

Είδαμε την έκθεση Prada-Schiaparelli

Μία επίσκεψη στο Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης.

Ελένη Παπαϊωάννου

Το MET με τη φαρδιά, υπέροχη σκάλα του, έχει κερδίσει ξανά τους ντόπιους Νεουορκέζους που λιάζονται τα μεσημέρια με το φρούτο τους πριν μπουν για να επισκεφτούν μία από τις δεκάδες εκθέσεις του. Το θέμα είναι ότι πέρα από τα τυπικά τουριστικά εκθέματα και τις μόνιμες συλλογές όπου μπορείς να χαζέψεις έναν πασίγνωστο Πικάσο ή έναν άγνωστο αλλά υπέροχο Νταλί από πολύ πολύ κοντά, εδώ έχει γίνει, πλέον, ένα σπίτι για τη μόδα. Πέρυσι με τη σπαρακτική έκθεση του Alexander Mc Queen, φέτος με το Impossible Conversations που φαντάζεται μία συνδιαλλαγή ανάμεσα στην Έλσα Σκιαπαρέλι και την Μιούτσια Πράντα, τόσο ίδιες και τόσο διαφορετικές, εξίσου ταλαντούχες.
Η παγίδα είναι να πιστέψεις ότι ερχόμενος σε αυτή την έκθεση, θα βιώσεις τη θρησκευτική εμπειρία της περσινής χρονιάς. Τότε, οι ουρές έφταναν τριάντα μέτρα έξω από το μουσείο, ο κόσμος βούρκωνε μπροστά στα εκθέματα, το κλίμα ήταν κατανυκτικό. Το Impossible Conversations δεν επιχειρεί να συναγωνιστεί τον Mc Queen, είναι μία παιχνιδιάρικη έκθεση, όπως παιχνιδιάρικη πρέπει να είναι η μόδα. Σαν ένα κουμπί – μύγα της Σκιαπαρέλι, ή μία φούστα με κραγιόν της Prada. Οι διαφορετικές ενότητες της έκθεσης έχουν έναν πολύ ενδιαφέροντα μορφωτικό χαρακτήρα. Μαθαίνεις γιατί την εποχή του Café Society η Σκιαπαρέλι ενδιαφερόταν μόνο για δραματικά καπέλα, έντονα σακάκια και, όπως τα αποκαλούσε «τα κουμπιά – βασιλιάδες».
Γιατί η Prada θέλει να τραβάει την προσοχή από τη μέση και κάτω, «εκεί που όλα γίνονται: το σεξ, τα παιδιά, η ένωσή μας με τη γη». Καταλαβαίνεις το σεβασμό των δύο γυναικών για την ασχήμια, το γκροτέσκο, το αφηρημένο, το σουρεαλιστικό. Αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κρύβεται στις διαφορές τους, που εδώ εμφανίζονται σαν διαφωνίες μέσα από τα πολύ καλά σκηνοθετημένα κλιπάκια του Baz Lurman. Στα οκτώ βίντεο, η ηθοποιός Judy Davis παίζει την «Schiap», καθισμένη σε ένα μακρύ τραπέζι, απέναντι από την Prada. Ο διάλογός τους έχει υφανθεί γύρω από αυθεντικές ατάκες της Schiaparelli, από την αυτοβιογραφία της Shocking Life. Σε κάποια σημεία η Schiap ακούει και απαντάει προσεκτικά στην ανάγκη της Prada να κάνει τους άνδρες πιο ανθρώπινους και τις γυναίκες πιο δυναμικές.
Σε άλλα, συμφωνούν και συναντιούνται εξηγώντας αυτή την ταύτιση που βλέπει κανείς στα σχέδια και τα κοψίματά τους. Αλλά η πιο απολαυστική στιγμή είναι όταν η Sciaparelli υπερηφανεύεται φιλάρεσκα για τα ιδιαίτερα καπέλα της, «I mean, lamb chops on the head!» και η Prada διακόπτει δηλώνοντας με σημερινή ειλικρίνεια πόσο γελοίο της φαίνεται το καπέλο – παπούτσι. «Ναι, μπορείς να κάνεις τρέλες σε ένα παπούτσι, αλλά να το βάλεις τόσο κοντά στο πρόσωπο…δεν ξέρω…». Αυτή είναι και η στιγμή που σου μένει πιο έντονα στο μυαλό από όλη την έκθεση: όταν το video κλείνει με μία απολαυστικά αμήχανη σιωπή ανάμεσα στις δύο δημιουργούς.

woman.in.gr

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024