Είναι δικαίωμά μας ο εμπλουτισμός του ουρανίου, λέει ο Αχμαντινετζάντ
Ο εμπλουτισμός ουρανίου είναι «δικαίωμα» του Ιράν και όχι «ένα βήμα προς την ατομική βόμβα», υπογράμμισε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24 την ώρα που η διεθνής κοινότητα αναζητά λύσεις σε διπλωματικό επίπεδο αν και κάποια μέλη της δεν αποκλείουν και άλλες λύσεις—προφανώς στρατιωτικές. «Δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι, την ώρα που οι Ιρανοί κάνουν πρόοδο με το (πυρηνικό) πρόγραμμά τους», δήλωσε από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ.
Ο εμπλουτισμός ουρανίου είναι «δικαίωμα» του Ιράν και όχι «ένα βήμα προς την ατομική βόμβα», υπογράμμισε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24 την ώρα που η διεθνής κοινότητα αναζητά λύσεις σε διπλωματικό επίπεδο αν και κάποια μέλη της δεν αποκλείουν και άλλες λύσεις—προφανώς στρατιωτικές.
Το Ιράν έχει προχωρήσει σε εμπλουτισμό του ουρανίου που φτάνει το 20%, ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το απαιτούμενο για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, όπως διατείνεται σταθερά το Ιράν.
Αυτός ο εμπλουτισμός «αποτελεί δικαίωμά μας σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, δεν αποτελεί ένα βήμα προς τη βόμβα», είπε ο Αχμαντινετζάντ.
Παράλληλα εκτίμησε ότι οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των Έξι (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) που θα γίνουν τον Ιούνιο στη Μόσχα δεν θα έχουν θεαματικά αποτελέσματα
Σε ό,τι αφορά τη Συρία, με την οποία το Ιράν έχει στενούς δεσμούς και εξακολουθεί να στηρίζει το καθεστώς Άσαντ, ο Ιρανός πρόεδρος επισήμανε ότι εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τη σφαγή στην πόλη Χούλα στη Συρία θα πρέπει να τιμωρηθούν.
Ωστόσο, ο Αχμαντινετζάντ πρόσθεσε πως η Δύση δεν αποτελεί αξιόπιστη πηγή για τη Συρία, διότι απώτερος στόχος της είναι η κατάρρευση του Άσαντ, προσθέτοντας ότι η Δύση και ορισμένες αραβικές χώρες αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
Από τη άλλη πλευρά, ο υπουργός ‘Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, επανέλαβε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, πρέπει να σταματήσει «πριν να είναι πάρα πολύ αργά».
«Δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι, την ώρα που οι Ιρανοί κάνουν πρόοδο με το (πυρηνικό) πρόγραμμά τους, πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη χρονική στιγμή, πριν να γίνει ανέφικτη η ανάληψη από εμάς δράσης», είπε στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, ο Μπαράκ παραδέχτηκε ότι «υφίστανται διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικά χρονοδιαγράμματα» απέναντι στην πυρηνική απειλή από το Ιράν αλλά οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν ότι ο μοναδικός υπεύθυνος για την κρατική ασφάλειά του είναι το ίδιο το Ισραήλ».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- ΣΥΡΙΖΑ: Πού πάνε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης; – Διαφήμιση 828.000€ για σιδηροδρομικά που δεν έγιναν
- Ο νέος τουριστικός χάρτης: Γιατί αλλάζουν οι προορισμοί και τι σημαίνει για την οικονομία
- «Κρυφός φόρος» η ακρίβεια στα τρόφιμα – Ο δραματικός αντίκτυπός της στην καθημερινότητα
- «Με έκαψε σήμερα» – Ο Τιμοτέ Σαλαμέ αποκαλύπτει το τελευταίο μήνυμα που έλαβε από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο
- Ερώτηση Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ: Σοβαρά στοιχεία για την ύπαρξη σκανδάλου στην διαχείριση κονδυλίων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ
- ΑΕΚ: Τραυματίστηκε ο Κλαβέλ – Πολλά προβλήματα ενόψει Ολυμπιακού
- Στο ΕΚ θα μιλήσουν την Τρίτη Καρυστιανού, Ράμμος, Φαραντούρης για την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαίου σε υποθέσεις διαφθοράς
- Απάντηση Χαρίτση σε Τσίπρα: «Λαϊκό Μέτωπο του ενός δεν υπήρξε ποτέ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442