Λιτότητα με ανάπτυξη -εάν κερδίσει τις εκλογές- σκοπεύει να εφαρμόσει ο Ρουμάνος πρωθυπουργός
Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός υποσχέθηκε -εάν κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου- να τηρήσει το σχέδιο προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, αλλά τόνισε ότι έχει ως στόχο να συνδυάσει την ανάπτυξη με μέτρα λιτότητας για το 2013, μειώνοντας το προσωπικό εισόδημα και τους φόρους επί των πωλήσεων.
Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός υποσχέθηκε -εάν κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου- να τηρήσει το σχέδιο προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, αλλά τόνισε ότι έχει ως στόχο να συνδυάσει την ανάπτυξη με μέτρα λιτότητας για το 2013, μειώνοντας το προσωπικό εισόδημα και τους φόρους επί των πωλήσεων.
Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο Βίκτορ Πόντα δήλωσε ότι επιθυμεί να χαλαρώσει τη φορολογική επιβάρυνση των Ρουμάνων πολιτών, τηρώντας, παράλληλα, τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι των δανειστών της χώρας.
Η αριστερή Κοινωνική Φιλελεύθερη Ένωση (USL) ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο, μετά την ανατροπή του κυβερνώντος κόμματος σε ψήφο εμπιστοσύνης.
Το κόμμα βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό περίπου 50% και φαίνεται ότι θα αναλάβει την εξουσία μετά τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.
«Έχουμε δεσμευτεί, μετά τις βουλευτικές εκλογές, να χαλαρώσουμε τη φορολογία των εργαζομένων και να ενισχύσουμε τους δεσμούς με την επιχειρηματική κοινότητα» δήλωσε ο 39χρονος Πόντα, πρώην πρωταθλητής οδήγησης.
«Η δημοσιονομική πειθαρχία και η δέσμευση της Ρουμανίας στις διεθνείς συμφωνίες πρέπει να συμπληρώνονται από μέτρα που επιδεικνύουν μεγαλύτερη ευελιξία και έχουν την ικανότητα προώθησης της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης» είπε.
Στις αρχές Μαΐου η Ρουμανία σφράγισε την συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές της για την αποκατάσταση των μισθών στον δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να ελαφρύνει τα μέτρα λιτότητας.
Τον Απρίλιο του 2011, Ρουμανία και ΔΝΤ υπέγραψαν δανειακή συμφωνία ύψους 3,6 δισ. ευρώ σε συνέχεια το προγράμματος διάσωσης των 20 δισ. ευρώ που διήρκεσε από το 2009 έως το 2011.
Η νέα συμφωνία περιλαμβάνει επίσης χρηματοδότηση 1,4 δισ. ευρώ από την ΕΕ και περίπου 400 εκατ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Έκθεση – καμπανάκι για το ελαιόλαδο: Απώλειες και αβεβαιότητα
- Παίκτης του Ολυμπιακού ο Ζοέλ Ρόκα! (pic)
- Προστατευόμενο είδος ο Έλληνας τουρίστας – Μόνο το 10% των διανυκτερεύσεων από ημεδαπούς
- «Η Νταϊάνα θα ήταν συντετριμμένη»: Αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα σε Γουίλιαμ και Χάρι – «Τέσσερα χρόνια ξένοι»
- Βενεζουέλα: Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί των σεισμών του Ιουνίου
- Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Άγιαξ στο πιο δυνατό έως τώρα φιλικό του
- ΗΠΑ και Ιράν «δοκιμάζουν» τα όρια της κλιμάκωσης: Πλήγματα σε ιρανικές υποδομές και επιθέσεις σε βάσεις στον Κόλπο
- Λορέντζο Καριέρε: Σήμερα η κηδεία του στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου στο Παλαιό Ψυχικό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442