Πιο κοντά στη δημιουργία ανδρικού αντισυλληπτικού Βρετανοί επιστήμονες
Η ανακάλυψη ενός γονιδίου που παίζει ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη του σπέρματος, μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου τύπου μη ορμονικού αντισυλληπτικού για τους άνδρες, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS Genetics.
Αν και διάφορες επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν ένα μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό, ως εναλλακτική λύση στο γυναικείο ορμονικό αντισυλληπτικό χάπι, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένα γονίδιο, το οποίο ελέγχει όχι την αρχική δημιουργία, αλλά την μετέπειτα ανάπτυξη του σπέρματος.
Οι ερευνητές του Κέντρου Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον Δρ Λι Σμιθ, ανακάλυψαν το γονίδιο Katnal1, που εμπλέκεται στην ωρίμανση του σπέρματος στους όρχεις. Αν βρεθεί τρόπος να ρυθμιστεί αυτό το γονίδιο, έτσι ώστε να ανασταλεί η ανάπτυξη του σπέρματος, τότε αυτό δεν θα είναι αρκετά ώριμο για να μπορεί να γονιμοποιεί τα ωάρια.
Η ανακάλυψη του γονιδίου θα μπορούσε επίσης μέσα στην επόμενη δεκαετία, να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την ανδρική υπογονιμότητα, τουλάχιστον σε εκείνες τις περιπτώσεις που το πρόβλημα οφείλεται σε δυσλειτουργία του εν λόγω γονιδίου.
Τα πειράματα με ποντίκια έδειξαν ότι όσα από αυτά τροποποιήθηκαν γενετικά, ώστε να μην διαθέτουν πλέον το γονίδιο Katnal1, ήταν στείρα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν το συγκεκριμένο γονίδιο, όταν τροποποίησαν τον γενετικό κώδικα των πειραματόζωων για να δουν ποια από αυτά θα γίνονταν στείρα. Στη συνέχεια, αναζήτησαν τις μεταλλάξεις που προκαλούσαν την στειρότητα και τελικά εντόπισαν το γονίδιο Katnal1, το οποίο ρυθμίζει μία πρωτεΐνη που, με τη σειρά της, είναι ζωτική για τη λειτουργία εκείνων των κυττάρων, τα οποία ρυθμίζουν την ανάπτυξη και ωρίμανση του σπέρματος. Χωρίς την εν λόγω πρωτεΐνη, το σπέρμα αδυνατεί να σχηματισθεί πλήρως.
Όμως τα επιτυχή πειράματα δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη ότι θα υπάρξει ανάλογη επιτυχία και στους ανθρώπους. «Αν πάντως καταφέρουμε να βρούμε ένα τρόπο να ‘χειραγωγήσουμε’ αυτό το γονίδιο στους όρχεις, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε ένα μη ορμονικό αντισυλληπτικό», σημειώνει ο Δρ Σμιθ.
Όπως επισημαίνει, είναι σημαντικό ότι η δράση ενός τέτοιου αντισυλληπτικού θα είναι αναστρέψιμη και όχι μόνιμη, επειδή το γονίδιο Katnal1 επιδρά στα κύτταρα του σπέρματος μόνο στα τελευταία στάδια της ανάπτυξής τους, συνεπώς δεν παρεμποδίζει την ικανότητα παραγωγής σπέρματος σε πρώτη φάση.
Όμως άλλοι ερευνητές, όπως ο ανδρολόγος Άλαν Πέισι του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, επισημαίνουν ότι δεν θα είναι τόσο εύκολο το μελλοντικό μη ορμονικό αντισυλληπτικό να πετύχει τον ακριβή μοριακό στόχο του, χωρίς να προκαλέσει ανεπιθύμητες ή και επικίνδυνες παρενέργειες στον οργανισμό των ανδρών.
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τραγωδία στην Κόνιτσα: 80χρονος φρόντιζε τον κήπο, έχασε την ισορροπία του και καρφώθηκε σε κάγκελα περίφραξης
- Δημήτρης Χατζής: Στο βάθος της ελληνικής πραγματικότητας
- Πειραματικό φάρμακο νέας προσέγγισης δείχνει να επιβραδύνει την Αλτσχάιμερ
- Ανοίγουν επτά κλιματιζόμενοι χώροι για τους πολίτες στο Δήμο Αθηναίων
- Ο Λέον Μπλακ στο επίκεντρο της έρευνας για τον Έπσταϊν – Οι καταθέσεις, τα εκατομμύρια και οι νέες κλητεύσεις
- Παρουσιάζεται ο Οσμάν από τον ΠΑΟΚ
- Ενισχύονται οι δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου
- Στον 69χρονο αγνοούμενο από την Επανομή ανήκει η σορός που βρέθηκε στον Κορινό Πιερίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442