Αντιπρόταση πέντε σημείων κατέθεσε το Ιράν στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του
Το Ιράν έκανε μία «νέα και περιεκτική» αντιπρόταση πέντε σημείων στις μεγάλες δυνάμεις κατά τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που πραγματοποιούνται στη Βαγδάτη ανέφερε μέλος της ιρανικής αντιπροσωπείας. Νωρίτερα την Τετάρτη, οι έξι (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) είχε καταθέσει τις δικές τους προτάσεις προς το Ιράν.
Το Ιράν έκανε μία «νέα και περιεκτική» αντιπρόταση πέντε σημείων στις μεγάλες δυνάμεις κατά τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που πραγματοποιούνται στη Βαγδάτη ανέφερε μέλος της ιρανικής αντιπροσωπείας.
«Οι προτάσεις μας στηρίζονται στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των πυρηνικών όπλων, την αρχή ‘βήμα-βήμα’ και την αμοιβαιότητα που έγιναν αποδεκτές στην Κωνσταντινούπολη» κατά τις προηγούμενες συνομιλίες τον Απρίλιο, διευκρίνισε Ιρανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Τα ιρανικά σημεία δεν φορούν μόνο τα πυρηνικά θέματα, ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ISNA που χαρακτήρισε μάλιστα τις προτάσεις, που είχαν γίνει νωρίτερα μέσα στην ημέρα από τη Δύση, αποσπασματικές».
Αναμένεται τώρα η απάντηση της πλευράς των έξι, είπε ακόμη ο Ιρανός αξιωματούχος.
Όπως πρόσθεσε οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη και την Πέμπτη ενώ στο μεταξύ θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον και με τον εκπρόσωπο της Κίνας.
Νωρίτερα την Τετάρτη, οι έξι (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) είχε καταθέσει τις δικές τους προτάσεις προς το Ιράν με επίκεντρο φυσικά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και την ανησυχία στη Δύση ότι κατασκευάζει κρυφά πυρηνικά όπλα.
Η συστηματική άρνηση του Ιράν να επιτρέψει την επιθεώρηση όλων των εγκαταστάσεων από την ΙΑΕΑ έχει προκαλέσει τη Δύση να αποφασίσει σειρά κυρώσεων κατά του Ιράν που έχουν αρχίσει να προκαλούν προβλήματα στη χώρα.
Σε απάντηση η Τεχεράνη έχει, μεταξύ άλλων, διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου προς ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ δηλώνουν ότι μία στρατιωτική επέμβαση δεν έχει αποκλειστεί, φροντίζοντας ωστόσο (κυρίως οι ΗΠΑ) να επισημαίνουν ότι μία διπλωματική λύση είναι η προτιμότερη λύση.
Το Ιράν διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι το πρόγραμμα του είναι ειρηνικό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η κυβερνητική εκδικητικότητα απέναντι στον Τζαβέντ Ασλάμ
- Τα μηνύματα της νέας παρέμβασης του Κώστα Καραμανλή την Τρίτη
- Δύο νεκροί στη Ρωσία μετά από ουκρανικές επιθέσεις
- Γωγώ Μαστροκώστα: Που θα γίνει η κηδεία – Η επιθυμία της οικογένειάς της
- Τι απάντησε ο Πίτερς για το μέλλον του
- Τα SOS για τη ρύθμιση των χρεών σε 72 δόσεις
- Λυσίας: Ο μεγάλος μάστορας του λόγου (Μέρος Ε’)
- Πώς αντέδρασε ο Ντέκλαν Ράις μετά τον υποβιβασμό της Γουέστ Χαμ (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 25.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/jeffrey-lai-Cz57JO4T0gQ-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442