Απαλλαγή από το Μνημόνιο με πρόγραμμα άμεσης ανάπτυξης, προτείνει ο Ν.Χριστοδουλάκης
Τις προτάσεις του για αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος καταθέτει με άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου και πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης. Ο ίδιος θεωρεί ότι μοναδική διέξοδος είναι να καταστρωθεί ένα σχέδιο απαλλαγής από το Μνημόνιο με βάση ένα πρόγραμμα άμεσης ανάπτυξης.
Τις προτάσεις του για αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος καταθέτει με άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής ο πρώην υπουργός και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Νίκος Χριστοδουλάκης.
Ο ίδιος θεωρεί ότι μοναδική διέξοδος είναι να καταστρωθεί ένα σχέδιο απαλλαγής από το Μνημόνιο με βάση ένα πρόγραμμα άμεσης ανάπτυξης, επανεξέτασης των μέτρων και υλοποίησης πραγματικών μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώνουν την οικονομία και θα ανοίγουν νέες θέσεις απασχόλησης.
Κατά την άποψή του, η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει με εσωτερικά κεφάλαια γιατί πολλά έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και όσα έχουν μείνει φοβούνται και δεν επενδύουν.
«Άρα η ανάπτυξη μπορεί να ξεκινήσει μόνο με πρωτοβουλίες της ΕΕ, ανοίγοντας θεαματικά τα Διαρθρωτικά Ταμεία και εκδίδοντας τα ‘ευρωομόλογα έργων’ για τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων.»
Επίσης σημειώνει ότι ένα άλλο εργαλείο θα ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως κανάλι μεταφοράς ρευστότητας στις επιχειρήσεις.
«Έχοντας ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, θα μπορούσε η Ελλάδα ως το τέλος του χρόνου να απαιτήσει την απόσυρση του Μνημονίου και να διαπραγματευτεί μια εσωτερική συμφωνία με την ΕΕ, χωρίς όμως πλέον το ΔΝΤ και τις υφεσιακές θεωρίες του.»
Ο κ. Χριστοδουλάκης καταλήγει λέγοντας ότι θα ήταν ιστορική ατυχία για την Ελλάδα να μην προσπαθήσει να πετύχει μια τέτοια έκβαση τη στιγμή ακριβώς που η Ευρώπη αρχίζει να συνειδητοποιεί τα αδιέξοδα της προηγούμενης πολιτικής της και αντιλαμβάνεται ότι κάτι πρέπει να γίνει για να τα αλλάξει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η πρώτη δικαίωση του Μπαρτζώκα σε μια χρονιά που όλοι περιμένουν την… τελευταία (vid)
- Ο Χολ έκανε «πάρτι» στο ΟΑΚΑ
- Πώς αποκαλύφθηκε το θρίλερ στου Ζωγράφου με τις δύο νεκρές γυναίκες – Τι είπε στην απολογία του ο 54χρονος
- ΣΥΡΙΖΑ: Ενωτικό εγχείρημα για τις εκλογές προανήγγειλε ο Φάμελλος – «Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο»
- Δεν μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ ο Αταμάν: «Ήταν θέατρο, όχι αγώνας μπάσκετ»
- Ιράν: To τέλος του πολέμου εξαρτάται από τους όρους λέει ο Πεζεσκιάν

