To τέλος του ευρώ, «εντός μηνών» προβλέπει ο Πολ Κρούγκμαν
Ένα μάλλον εφιαλτικό σενάριο για το μέλλον της Ευρωζώνης προβλέπει ο Νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο τους στους Times της Νέας Υόρκης. Δεν είναι μόνο η έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα, πιθανότατα εντός Ιουνίου, αλλά το ντόμινο εξελίξεων που αυτή θα φέρει, κυρίως σε Ιταλία και Ισπανία. Το ευρώ -κατά την άποψή του- τελειώνει.
Ένα μάλλον εφιαλτικό σενάριο για το μέλλον της Ευρωζώνης προβλέπει ο Νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο τους στους Times της Νέας Υόρκης. Δεν είναι μόνο η έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα, πιθανότατα εντός Ιουνίου, αλλά το ντόμινο εξελίξεων που αυτή θα φέρει, κυρίως σε Ιταλία και Ισπανία.
Εκτός από την έξοδο της Ελλάδας, ο Κρούγκμαν σημειώνει τα εξής επόμενα βήματα:
1. Τεράστιες αναλήψεις από τις ισπανικές και ιταλικές τράπεζες, καθώς οι αποταμιευτές προσπαθούν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην Γερμανία.
2. Ενδεχομένως να τεθούν σε εφαρμογή περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών ή εξαγωγής χρημάτων. Εναλλακτικά, οι τράπεζες θα αντλήσουν τεράστια ποσά από την ΕΚΤ για να μην καταρρεύσουν.
3. Η Γερμανία θα έχει πλέον μια επιλογή: να δεχθεί τις δημόσιες απαιτήσεις επί της Ισπανίας και της Ιταλίας και να αλλάξει στρατηγική.
Ουσιαστικά για να υπάρξει ελπίδα στην Ισπανία, πρέπει: α) να υπάρξει εγγύηση στο χρέος της, ώστε να κρατηθεί χαμηλά το κόστος δανεισμού και β) υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ώστε να γίνει πιο εφικτή η εξισορρόπηση των τιμών.
ή
4. Το τέλος του ευρώ.
«Και μιλάμε για μήνες, όχι χρόνια» καταλήγει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αγνοούνται τρεις ορειβάτες στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας
- Ο Κίλιαν Μέρφι επιστρέφει στους άνομους δρόμους των Peaky Blinders – Πυροβολισμοί στο Μπέρμιγχαμ
- «Τρέλανε» και τους συμπαίκτες του ο Ελ Κααμπί: Το απίθανο «ψαλιδάκι» από όλες τις λήψεις (vid)
- Αρης Μουγκοπέτρος: Στον εισαγγελέα σήμερα μετά τη μήνυση για ενδοοικογενειακή απειλή
- Σπουδαία νίκη για τους Ρόκετς (119-96) – Οι Γουόριορς «καθάρισαν» Κλέι Τόμπσον και Μάβερικς (126-116)
- Από το Λονδίνο μέχρι το Ντουμπάι: Ποιοι ήταν οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στον κόσμο το 2025
