Έναρξη κατασκευής της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ- Κύπρου -Ελλάδας
Την επίσημη έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, γνωστοποίησε στις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου, η ΔΕΗ Quantum, θυγατρική της ΔΕΗ κατά 51% στην οποία συμμετέχουν η Τράπεζα Κύπρου και η Quantum Energy.
Την επίσημη έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, γνωστοποίησε στις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου, η ΔΕΗ Quantum, θυγατρική της ΔΕΗ κατά 51% στην οποία συμμετέχουν η Τράπεζα Κύπρου και η Quantum Energy.
Το έργο έλαβε την ονομασία «EuroAsia Interconnector» και η ισχύς της διασύνδεσης θα είναι 2.000 Μεγαβάτ.
Σε κοινή επιστολή τους προς την εταιρεία, οι πρόεδροι των δύο Ρυθμιστικών Αρχών, Ν. Βασιλάκος και Γ. Σιαμμάς, επισημαίνουν ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου φιλόδοξου έργου μακράς πνοής θα συμβάλει καθοριστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού όχι μόνο των τριών εμπλεκόμενων χωρών αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.
«Η χρονική συγκυρία ανάληψης μιας τέτοιας πρωτοβουλίας εκ μέρους σας, προσθέτουν, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή καθώς συμπίπτει με τις συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλουν, σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, τόσο οι χώρες της περιοχής όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη κρίσιμων διασυνοριακών υποδομών και διασυνδέσεων, με σκοπό την άρση της απομόνωσης των κρατών- μελών και την ανάπτυξη εναλλακτικών οδών εφοδιασμού, αφετέρου θα συμβάλλουν στην επέκταση και εμβάθυνση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας» σημειώνουν.
Οι δύο Ρυθμιστικές Αρχές προτείνουν τέλος την οργάνωση συνάντησης με την εταιρεία και τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίσημη παρουσίαση του έργου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Το Μεξικό θα υποβάλει μηνυτήριες αναφορές στις ΗΠΑ για θανάτους πολιτών του που σκοτώθηκαν από την ICE
- Τεράστια χαμένη ευκαιρία για τη Γαλλία: Ο Μπόνο απέκρουσε πέναλτι του Εμπαπέ (vid)
- Χάαλαντ: «Αν δείτε τι συμβαίνει στη Νορβηγία, θα καταλάβετε ότι δεν είναι η συνηθισμένη εικόνα της χώρας»
- Η πληρωμένη απάντηση του Αλ. Τσίπρα στον Άδωνι και τα… λουλούδια
- «Ο παππούς μου, ο Τσαρλς Μάνσον» – Διαγενεακό τραύμα και η οδύσσεια ενός καταραμένου DNA
- Γαλλία: Το ματς με το Μαρόκο έφερε 20.000 αστυνομικούς στους δρόμους
- Επίσημα στην Άρσεναλ ο Ιλάν Μελιέ
- Μία σύλληψη για τη φωτιά στο Καλοχώρι – Τι υποστήριξε ο 70χρονος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442