Ψαλίδι σε μισθούς ή απολύσεις στο Δημόσιο, το δίλημμα για τη νέα κυβέρνηση
Αντιμέτωπη με το δίλημμα «απολύσεις από το Δημόσιο ή νέες μειώσεις αποδοχών» θα βρεθεί η νέα κυβέρνηση, αμέσως μετά τις εκλογές, από τον προσεχή Ιούνιο, όταν θα κληθεί να εξειδικεύσει τις περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση. Η μισθολογική δαπάνη στο δημόσιο τομέα πρέπει να μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ ή κατά 2,06 δισ. ευρώ, στη διετία 2013-2014, δηλαδή πρέπει να υπάρξει μία ετήσια εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ.
Αντιμέτωπη με το δίλημμα «απολύσεις από το Δημόσιο ή νέες μειώσεις αποδοχών» θα βρεθεί η νέα κυβέρνηση, αμέσως μετά τις εκλογές, από τον προσεχή Ιούνιο, όταν θα κληθεί να εξειδικεύσει τις περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση.
Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η μισθολογική δαπάνη στο δημόσιο τομέα, πρέπει με οποιοδήποτε τρόπο να μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ ή κατά 2,06 δισ. ευρώ, στη διετία 2013-2014, δηλαδή πρέπει να υπάρξει μία ετήσια εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι στόχος των ελεγκτών, που επιστρέφουν στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου για έλεγχο και διαβουλεύσεις με τη νέα κυβέρνηση, είναι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο τομέα, που σήμερα καλύπτει το 42% των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού, ή το 32,5% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού (πλην χρεολυσίων).
Ο στόχος θα επιτευχθεί μέσα από την υλοποίηση της «Διοικητικής Μεταρρύθμισης», που ενσωματώνει πλήθος από πολιτικές που φτάνουν μέχρι και τις απολύσεις, αλλά και επιπλέον αν δεν εξασφαλιστεί η εξοικονόμηση του ποσού των 1 δισ. ευρώ ετησίως, η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από τη νέα μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα, στοχευμένα, σε υψηλόμισθους ή οριζόντια που θα αφορά όλους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το ανεκτίμητο διαμάντι των Κυκλάδων – Ποιο νησί φιλοξενεί σε εξασέλιδο αφιέρωμα, δημοφιλές βρετανικό περιοδικό
- Η στιγμή του ρεσάλτου των Αμερικανών πεζοναυτών σε ιρανικό πλοίο – Βίντεο από την επίθεση
- Η«ακτινογραφία» των φορολογικών δηλώσεων: Πόσοι πληρώνουν φόρο, πόσοι παίρνουν επιστροφή
- Κέιτι Πέρι: Πέταξε την πιστωτική της κάρτα στη Φοντάνα Ντι Τρέβι γιατί δεν είχε κέρματα
- Η «μάχη» στην Premier League: Το πρόγραμμα Σίτι και Άρσεναλ μέχρι το τέλος του… δρόμου (pic)
- Β. Κικίλιας: «Θα υπερασπιστούμε την Κρήτη από τους σύγχρονους λαθρέμπορους»
- ΠΑΣΟΚ: Καν’ το όπως ο Σάντσεθ;
- Stoiximan GBL: Τα σενάρια για την αποφυγή του υποβιβασμού – Τι χρειάζονται Πανιώνιος και Μαρούσι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/vladyslav-tobolenko-i5v1q3XxhgQ-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442