«Αγαπητή Άσμα, κάποιες γυναίκες ενδιαφέρονται για την εμφάνιση, ενώ άλλες ενδιαφέρονται για τους συνανθρώπους τους»… Με αυτά τα λόγια αρχίζει το βίντεο που συνοδεύει την διαδικτυακή έκκληση προς την 36χρονη δυτικοτραφείσα Άσμα αλ-Άσαντ, σύζυγο του προέδρου της Συρίας, να σπάσει τη σιωπή της και να «πολεμήσει για την ειρήνη».

Η πρωτοβουλία, που συγκεντρώνει πολύ μεγάλη απήχηση, ανήκει στις συζύγους των πρεσβευτών Βρετανίας και Γερμανίας στον ΟΗΕ και έρχεται τη στιγμή που η «εκεχειρία» βρίσκεται στον αέρα…

Οι σύζυγοι των δύο διπλωματών στα Ηνωμένα Έθνη, Σίλα Λάιαλ Γκραντ και η Χουμπέρτα φον Φος-Βίτινγκ, έχουν ανεβάσει στο δικτυακό τόπο change.org μια αίτηση με την οποία ζητούν από την Άσμα αλ-Άσαντ να σταματήσει να είναι «θεατής» και «να αφήσει τη φωνή της να ακουστεί για την ειρήνη και για να τερματιστεί η αιματοχυσία».

«Είναι καθήκον σας να εμποδίσετε τον εμφύλιο πόλεμο ως γυναίκα και ως μητέρα» γράφει η αίτηση, την οποία μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει 7.500 άνθρωποι. «Περιμένατε πολύ, δράστε τώρα!».

Η κυρία Άσαντ, 36 ετών, κόρη ενός διακεκριμένου καρδιολόγου από το Λονδίνο, έχει δεχθεί επικρίσεις για τη σιωπή της απέναντι στην καταστολή στη Συρία, σε βαθμό που έχει χαρακτηριστεί «Μαρία Αντουανέτα».

Το βίντεο των δύο γυναικών, το οποίο μέχρι το βράδυ της Τετάρτης είχε περισσότερα από 45.133 «κλικ» στο YouTube, αρχίζει δείχνοντας την Άσμα κομψά ντυμένη, μακιγιαρισμένη, φορώντας κοσμήματα και γυαλιά ηλίου.

«Κάποιες γυναίκες ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους, ενώ άλλες ενδιαφέρονται για τους συνανθρώπους τους» ακούγεται να λέει μια φωνή την ώρα που το βίντεο δείχνει την εικόνα μιας τρομαγμένης γυναίκας που κρατά ένα μωρό στην αγκαλιά της.

«Δεν ενδιαφερόμαστε για την εικόνα σας, αλλά για τις πράξεις σας» συνεχίζει η φωνή, ενώ περνούν εικόνες θυμάτων της καταστολής. «Σταματήστε τον σύζυγό σας και τους οπαδούς του».

«Επιθυμούμε όλες οι γυναίκες του κόσμου να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άσμα αλ Άσαντ: το λουτρό αίματος πρέπει να σταματήσει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) η Φος-Βίτινγκ, σύζυγος του Γερμανού πρεσβευτή Πέτερ Βίτινγκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ