Θυροκολλήθηκε στη Βουλή, το προεδρικό διάταγμα για την διάλυσή της και την προκήρυξη εκλογών για την 6η Μαΐου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν «εξαιρετικής σημασίας εθνικά θέματα».

Νωρίτερα, χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος ζήτησε την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών στις 6 Μαΐου.

Οι κκ. Παπούλιας και Παπαδήμος δεν θέλησαν να έχουν τον καθιερωμένο τυπικό διάλογο ενώπιον των δημοσιογράφων, καθώς ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να ενημερώσει τους εκπροσώπους του Τύπου ότι πρόκειται να τοποθετηθεί στις 9:00 μ.μ. με το μήνυμα που θα απευθύνει στον ελληνικό λαό.

Μετά την συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στην έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής.

Ο φρούραρχος της Βουλής παρέλαβε το σχετικό έγγραφο και το θυροκόλλησε έξω από την πύλη της Βουλής.

Σε αυτό αναφέρεται ότι έχοντας υπ’ όψη τις διατάξεις του άρθρου 41 παρ. 2 και 3 του Συντάγματος και την πρόταση της κυβέρνησης που εγκρίθηκε από το σημερινό υπουργικό συμβούλιο για την ανανέωση της λαϊκής εντολής, «διαλύουμε την Βουλή της ΙΓ’ περιόδου Προεδρευομένης Δημοκρατίας και καλούμε τους εκλογείς για την εκλογή βουλευτών την 6η Μαίου 2012 και συγκαλούμε την Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές την 17η Μαίου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.00 π.μ.».

Το Προεδρικό Διάταγμα έχει τον αριθμό 40 και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. ΦΕΚ 90, τεύχος πρώτο), ενώ υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλια, τον Πρωθυπουργό κ. Λ.Παπαδήμο και όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Την Τρίτη μετά το Πάσχα, ο υπουργός των Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης θα συγκαλέσει τη Διακομματική Επιτροπή για τους όρους διεξαγωγής των εκλογών. Στις 20 Απριλίου αναμένεται να κατατεθούν οι υποψηφιότητες από όλα τα κόμματα και στις 25 Απριλίου θα ανακηρυχθούν οι συνδυασμοί που θα συμμετάσχουν στις εκλογές.

Νωρίτερα, κατά την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Λουκάς Παπαδήμος είπε ότι θα εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη εκλογών στις 6 Μαϊου, τονίζοντας ότι απαιτείται να ληφθούν άμεσα σημαντικές αποφάσεις για να ολοκληρωθεί και να εμπεδωθεί η προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας.

«Επίσης, εισηγούμαι να προταθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η σύγκληση της νέας Βουλής την 17η Μαΐου 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.00» τόνισε.

«Σήμερα ξεκινάει επισήμως η προεκλογική περίοδος. Οι περισσότεροι από εσάς θα είστε υποψήφιοι στις εκλογές. Ως εκ τούτου θα έχετε να εκπληρώσετε δυο δύσκολους στόχους: Να ανταποκριθείτε στα καθήκοντά σας ως μέλη της κυβέρνησης και παράλληλα να μεριμνήσετε την εκλογική σας εκστρατεία ως υποψήφιοι βουλευτές. Η ταυτόχρονη υλοποίηση των δύο στόχων είναι δύσκολη, το κατανοώ. Ο δεύτερος στόχος όμως δεν πρέπει να επιτευχθεί σε βάρος του πρώτου» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ