Με τις ψήφους βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών. Καταψήφισαν οι βουλευτές ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΣΥ αλλά και ο Ντίνος Βρεττός (ΠΑΣΟΚ) και Θανάσης Μπούρας (ΝΔ).

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 154 ψηφισάντων «ναι» ψήφισαν 177 βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Καταψήφισαν 37 βουλευτές (ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και οι
ανεξάρτητοι βουλευτές της ΔΗΣΥ), ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζαν 146. 

Σημειώνεται ότι στην Αμυγδαλέζα, όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί το πρώτο κέντρο κράτησης στην Αττική,  την ώρα της ψήφισης της τροπολογίας σημειωνόταν ένταση ανάμεσα σε περίπου 200 κατοίκους της περιοχής και αστυνομικούς.

Η Βουλή ολοκληρώνει το βράδυ της Μ.Τρίτης  τις εργασίες της με την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τον Κανονισμό Ασφάλισης ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και των τροπολογιών που εντάχθηκαν σε αυτό. Το απόγευμα της Μ.Τετάρτης αναμένεται να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της παρούσας Βουλής. 

Ένταση στη Βουλή

Ο Μ.Χρυσοχοΐδης είχε καλέσει νωρίτερα από το βήμα της Βουλής σε υπερψήφιση της τροπολογίας επισείοντας τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από ζώνη του Σένγκεν. Όπως είπε, υποστηρίζοντας την τροπολογία η οποία τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του ΛΑΟΣ, τον Ιούνιο η χώρα αξιολογείται και θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις για την παραμονή της στη συνθήκη Σένγκεν.

Έντονη όμως ήταν η κόντρα με το ΛΑΟΣ. Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης ρώτησε: «Αν ήταν τόσο σπουδαίο γιατί περιμένατε την τελευταία ημέρα της Βουλής για να το φέρετε;», καταλογίζοντας υποκρισία και φαρισαϊσμό στην κυβέρνηση. Επανάλαβε δε τη θέση του να βρεθεί ένας τρόπος να γυρίσουν στις πατρίδες τους οι μετανάστες αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος.

Mε την τροπολογία διαφώνησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός επειδή όπως είπε, είναι πρόχειρη, εύκολη και προεκλογικού χαρακτήρα.

Την έντονη αντίδρασή του στην τροπολογία εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο κ. Χαλβατζής ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ενώ ο κ. Λαφαζάνης την χαρακτήρισε «τρομολογία» και «όνειδος» και επισήμανε ότι ενισχύονται έτσι οι χειρότερες δυνάμεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ