Χωρίς πλοία για 48 ώρες, εγκαταλείπει η κυβέρνηση το σχέδιο της επιστράτευσης
Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία ώς τα μεσάνυχτα της Μ.Τετάρτης, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία προχώρησε στην 48ωρη απεργία που είχε εξαγγείλει. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αν και είχε διαμηνύσει ότι θα λάβει όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, φαίνεται πως τελικά δεν θα προχωρήσει σε επιστράτευση των ναυτεργατών. Για «χαριστική βολή στο μέτωπο του εγχώριου τουρισμού» κάνουν λόγο ξενοδόχοι και επιχειρηματίες, κυρίως νησιωτικών περιοχών.
Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία ώς τα μεσάνυχτα της Μ.Τετάρτης, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία προχώρησε στην 48ωρη απεργία που είχε εξαγγείλει. Πάντως, για «χαριστική βολή στο μέτωπο του εγχώριου τουρισμού» κάνουν λόγο ξενοδόχοι και επιχειρηματίες, κυρίως νησιωτικών περιοχών.
Από τα ξημερώματα της Τρίτης ομάδες περιφρούρησης της απεργίας βρίσκονται στον Πειραιά μπροστά από πλοία τα οποία ωστόσο έχουν κλειστούς τους καταπέλτες.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει Το Βήμα, περί τα 70 άτομα έχουν συγκεντρωθεί σε προβλήτα του Πειραιά απέναντι από τον σταθμό του ΗΣΑΠ, ενώ μια άλλη ομάδα απεργών έχει συγκεντρωθεί σε προβλήτα πλοίων για τον Αργοσαρωνικό.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αν και είχε διαμηνύσει ότι θα λάβει όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, φαίνεται πως τελικά δεν θα προχωρήσει σε επιστράτευση των ναυτεργατών.
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος βρισκόταν τη Μ.Δευτέρα σε επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι εν τέλει αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στο μέτρο της επιστράτευσης, παρά μόνο εάν η ΠΝΟ θελήσει τη συνέχιση της απεργίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του πρωθυπουργού να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε επιστράτευση των ναυτεργατών ελήφθη με γνώμονα ότι ένα τέτοιο μέτρο θα είχε ελάχιστα πρακτικά αποτελέσματα, ενώ ενδεχομένως θα πυροδοτούσε ένταση, ακόμα και επεισόδια στα λιμάνια.
«Οι ναυτεργάτες αγωνίζονται για να σώσουν την κοινωνική ασφάλισή τους, τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας τους, που η κυβέρνηση και η τρόικα έχουν αποφασίσει να κατεδαφίσουν» δήλωσε τη Μ.Τρίτη ο συντονιστής Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, τονίζοντας:
«Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ αντί να επιτίθεται, να συκοφαντεί και να απειλεί με πολιτική επιστράτευση τους ναυτεργάτες και αντί να χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της απεργίας, θα πρέπει να ικανοποιήσει άμεσα τα δίκαια αιτήματά τους, δίνοντας έτσι τη μόνη σωστή και δημοκρατική λύση στο πρόβλημα».
Για προειλημμένη απόφαση που υπαγορεύτηκε από τις προεκλογικές σκοπιμότητες του ΚΚΕ εδώ και μία εβδομάδα, έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου, σχολιάζοντας την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) να προχωρήσει τελικά στη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση.
Η υπουργός ξεκαθάρισε ότι με δεδομένη την απόφαση της ΠΝΟ να προχωρήσει η απεργία δεν ισχύει τίποτα από όσα είχαν συμφωνηθεί με τους συνδικαλιστές της ΠΝΟ και προσθέτει ότι κάποιοι, με την αμετακίνητη εμμονή τους, ακύρωσαν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης διά των τριών υπουργών.
«Οι απεργίες της ΠΝΟ έχουν μία ιδιαιτερότητα, καθώς η ζημιά στο δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο προκαλείται άμα τη ανακοινώσει και όχι τόσο κατά τη διάρκειά τους» δήλωσε, υπογραμμίζοντας όλα τα άλυτα επί δεκαετίες θέματα που αφορούν την ελληνική ναυτιλία, θα πρέπει να τεθούν αμέσως μετά τις εκλογές επί τάπητος και να αποτελέσουν το πραγματικό
αντικείμενο απροσχημάτιστου διαλόγου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε αιχμές κατά της ΝΔ και του ΚΚΕ λέγοντας ότι «κόμματα κινούν για πολιτικούς λόγους τα νήματα μιας απεργίας που πλήττουν τον τουρισμό, την εικόνα της πατρίδας μας και με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν τη διάλυση του τόπου και επιχαίρουν όταν βλέπουν να συμβαίνει κάτι τέτοιο».
«Υπάρχουν κι άλλα κόμματα και μεταξύ αυτών κόμμα που επιδιώκει να κυβερνήσει τον τόπο και μάλιστα αυτοδύναμα και αντί να πάρει σαφή υπεύθυνη στάση και το πολιτικό κόστος που αυτή συνεπάγεται, δείχνει μια αντιφατική συμπεριφορά που ενθαρρύνει την απεργία και οδηγεί στο αδιέξοδο» είπε, δείχνοντας τη Νέα Δημοκρατία.
«Απεργίες στα μέσα μεταφοράς μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα είναι ανεπίτρεπτες, δεν συνιστούν άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, αλλά αντικοινωνική πράξη» συμπλήρωσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το δίλημμα του Λανουά και η αγωνία των ΕΠΟ, ΚΕΔ
- Άργος: Η στιγμή των πυροβολισμών κατά του 20χρονου από αστυνομικούς – Συγκλονίζει το ηχητικό ντοκουμέντο
- Οι Bone Thugs-N-Harmony απέκτησαν αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ
- ΣΥΡΙΖΑ: Ακυρώθηκε η διαγραφή Πολάκη και η στήριξη στην ΕΛΑΣ – Ραντεβού των «κομμένων» με την πλειοψηφία για το τελικό ξεκαθάρισμα
- Μαρφίν: «Ανορθόδοξη η δίωξη, εξυπηρετεί πολιτική σκοπιμότητα» – Τι λέει η δικηγόρος των συλληφθέντων
- Θάνατος Β. Νέστορα: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τους συλληφθέντες – Συνεχίζονται οι έρευνες και για άλλα άτομα
- Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου επιστρέφει στην Επίδαυρο με το έργο Ίων του Ευριπίδη
- Κικίλιας: Η Κάλυμνος πρέπει να έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση όλο το χρόνο – Τετραετής ορίζοντας για τις άγονες γραμμές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442