Αυστραλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι με την βοήθεια μιας εξέτασης αίματος, συμπληρωματικά με άλλες εξετάσεις, μπορούν να διαγνώσουν την νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο PLoS One.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ στην Αυστραλία με επικεφαλής τον Δρ Πάμπλο Μοσκάτο κατάφεραν με τη βοήθεια αιματολογικής εξέτασης που πραγματοποιείται σε δύο φάσεις να καθορίσουν αν μια πρώιμη νοητική εξασθένηση μπορεί να εξελιχθεί σε νόσο Αλτσχάιμερ.

«Η νόσος Αλτσχάιμερ εντοπίζεται πάντα σε όψιμο στάδιο με τις διαθέσιμες απεικονιστικές τεχνικές. Τότε όμως είναι πολύ αργά, διότι η ζημιά έχει γίνει και είναι απίθανο να μπορέσουμε να προσφέρουμε ουσιαστική βοήθεια στον ασθενή. Στόχος μας είναι, με μια απλή και οικονομική εξέταση αίματος να εντοπίσουμε εγκαίρως την ασθένεια, όταν δηλαδή υπάρχει η πιθανότητα της φαρμακευτικής παρέμβασης», εξηγεί ο Δρ Μοσκάτο.

Οι επιστήμονες μέσω δειγμάτων αίματος, εξετάζουν βιοδείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ σε ζεύγη. Για καλύτερο αποτέλεσμα, η μέτρηση των δεικτών θα πρέπει να γίνεται με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και έπειτα από 12 μήνες. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης των πρωτεϊνικών ζευγών, ώστε να εντοπιστούν οι αποκλίσεις και να τεθεί η διάγνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα που εμφανίζουν ήπια νοητική εξασθένηση δεν εμφανίζουν πάντα και νόσο Αλτσχαϊμέρ. Σε ορισμένες περιπτώσεις διατηρούν ένα καλό επίπεδο λειτουργικότητας ενώ υπάρχει και η περίπτωση της εξέλιξης της κατάστασης σε άνοια.

ΑΠΕ,health.in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας