Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ξένια Καλογεροπούλου στο

Ξένια Καλογεροπούλου στο «Μονόγραμμα»

Πασίγνωστη και καταξιωμένη ηθοποιός, πρωταγωνίστρια και θιασάρχις, η Ξένια Καλογεροπούλου ακόμα και σήμερα δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται μέσα από την τέχνη της. Στο «Μονόγραμμα» 26/4 στις 19.30 στη ΝΕΤ. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη «Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης» του Λονδίνου. Η πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο πραγματοποιείται το 1956 με το γαλλικό θίασο […]

Πασίγνωστη και καταξιωμένη ηθοποιός, πρωταγωνίστρια και θιασάρχις, η Ξένια Καλογεροπούλου ακόμα και σήμερα δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται μέσα από την τέχνη της. Στο «Μονόγραμμα» 26/4 στις 19.30 στη ΝΕΤ.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη «Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης» του Λονδίνου. Η πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο πραγματοποιείται το 1956 με το γαλλικό θίασο «La Troupe Française» που περιόδευσε στην Αγγλία με έργα Μολιέρου, Λαμπίς κ.ά.
Στην Ελλάδα πραγματοποιεί την πρώτη της εμφάνιση το 1958, με το θίασο του Μίμη Φωτόπουλου και αμέσως μετά συνεργάστηκε με το «Νέο Θέατρο» του Βασίλη Διαμαντόπουλου, στο εμβληματικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Παραμύθι χωρίς όνομα».
Στην πολύχρονη πορεία της στο θεατρικό σανίδι έχει ερμηνεύσει με ιδιαίτερη επιτυχία έργα από ολόκληρο σχεδόν το φάσμα του κλασικού ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.
Η παρουσία της Ξένιας Καλογεροπούλου στον κινηματογράφο συνίσταται σε 36 ελληνικές ταινίες και 3 ξένες παραγωγές και για την ερμηνεία της στην ταινία «Γάμος αλά Ελληνικά» πήρε το Α΄ βραβείο γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Στην τηλεόραση παλαιότερα συμμετείχε στο σήριαλ «Τα καθημερινά» και παρουσίαζε το παιχνίδι γνώσεων «Ζωντανό Σταυρόλεξο».
Η Ξένια Καλογεροπούλου υπήρξε πρωτοπόρος δημιουργός καθιερώνοντας πριν από 40 χρόνια την παιδική σκηνή, που ονόμασε τελικά «Μικρή Πόρτα», έργο ευθύνης για τις εύπλαστες παιδικές ψυχές.
Έγραψε έργα για παιδιά με πιο χαρακτηριστικό το ταξίδι του «Οδυσσεβάχ», έργο σταθμός που μεταφράστηκε σε 8 γλώσσες.
Παράλληλα με την έντονη πνευματική δραστηριότητα που την χαρακτηρίζει, μετέφρασε 21 θεατρικά έργα, σκηνοθέτησε και επί πλέον διεύρυνε το έργο της με το «Εργαστήρι του θεάτρου Πόρτα», που απευθύνεται σε πολύ μικρά παιδιά ακόμα και έως το λύκειο, αλλά και σε εκπαιδευτικούς.
Έχει βραβευτεί με τα βραβεία: «Κάρολος Κουν» και της Ακαδημίας Αθηνών.
Μια δημιουργική παρέμβαση της Ξένιας Καλογεροπούλου είναι ακόμα και το θέατρο που απευθύνεται στη βρεφική ηλικία (από 1 – 4 ετών), με το έργο «Που είναι;», επινόηση σκηνοθεσία της ίδιας και της Μάρθας Κλουκίνα που ερμηνεύει η Άννα Μάσχα αυτή τη περίοδο στο θέατρο «Πόρτα».

Προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης
Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας
Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας
Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης
Διεύθυνση Παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης

Sports in

Η «ανάκριση» του Έσε: Τι είπε για Μέσι, Μαραντόνα και Πελέ (vid)

Ο Έσε αποκάλυψε αρκετά πράγματα για εκείνον απαντώντας στο QnA που δημοσίευσε ο Ολυμπιακός στα social media.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024