Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανθρώπινες φωνές όπως θα ακούγονταν στον Άρη, την Αφροδίτη, τον Τιτάνα

Ανθρώπινες φωνές όπως θα ακούγονταν στον Άρη, την Αφροδίτη, τον Τιτάνα

Δεδομένου ότι οι ατμόσφαιρες του Άρη, της Αφροδίτης και του Τιτάνα έχουν διαφορετική πυκνότητα και σύσταση σε σχέση με της Γης, πολλοί ήχοι που φαίνονται οικείοι στα αφτιά μας θα ακούγονταν εκεί εξωγήινοι. Ερευνητές στη Βρετανία είχαν για πρώτη φορά την περιέργεια να υπολογίσουν πώς θα ακουγόταν η ανθρώπινη φωνή και άλλοι ήχοι σε αυτούς τους ξένους κόσμους. Ακούστε την προσομοίωση.

Βρετανική ερευνητική ομάδα αναδημιούργησε φυσικούς ήχους στον Άρη, την Αφροδίτη και τον Τιτάνα. Την ενδιαφέρουσα αποκάλυψη έκανε ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον η οποία βασίστηκε σε νόμους της φυσικής, μαθηματικά μοντέλα και άλλα τεχνολογικά εργαλεία για να αποτυπώσει τους φυσικούς ήχους στους δύο πλανήτες και τον δορυφόρο του Κρόνου. Οι ερευνητές έδωσαν την Τετάρτη στην δημοσιότητα ένα μέρος της δουλειάς τους.

Η ηχητική αποκάλυψη

Οι ερευνητές αποτύπωσαν το πώς ακούγεται εκεί η ανθρώπινη φωνή, ο ήχος των κεραυνών, ο ήχος του νερού που πέφτει από ψηλά, ο ήχος μιας αμμοθύελλας. Τέλος αποτύπωσαν τον ήχο που θα ακουστεί στον Τιτάνα όταν ένα διαστημόπλοιο πέσει σε κάποια από τις λίμνες του.

«Είμαστε απόλυτα σίγουροι για τη δουλειά μας. Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη εργασία αφού έπρεπε να λάβουμε υπόψη τις ατμοσφαιρικές και άλλες περιβαλλοντικές συνθήκες, τη δυναμική των υγρών και άλλα σχετικά δεδομένα του κάθε πλανήτη. Στην Αφροδίτη το βάθος της φωνής αυξάνει σε σχέση με το αντίστοιχο πάνω στη Γη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Αφροδίτη έχει πιο πυκνή ατμόσφαιρα γεγονός που σημαίνει ότι οι φωνητικές χορδές δονούνται πιο αργά μέσα σε αυτή τη σούπα αερίων. Όμως ο ήχος κινείται ταχύτερα στην Αφροδίτη από ότι στη Γη. Αυτό σημαίνει ότι αν ακούγαμε κάποιον να μιλά από την Αφροδίτη χωρίς να τον βλέπουμε θα ακούγαμε μια βαθιά μπάσα φωνή η οποία θα παρέπεμπε μάλιστα σε κάποιο μικροκαμωμένο άτομο. Οι άνθρωποι στην Αφροδίτη θα ακούγονταν σαν στρουμφάκια με μπάσα φωνή» αναφέρει ο Τιμ Λέιτον, καθηγητής του Ινστιτούτου Ερευνών Ήχων και Δονήσεων του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον που ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Στον «αέρα» το Μακάμπι – Παναθηναϊκός λόγω του κόσμου των Ισραηλινών

Το Game 3 της Μακάμπι με τον Παναθηναϊκό φέρεται να είναι στον… αέρα εξαιτίας των φιλάθλων των Ισραηλινών, σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024