Η Αθήνα από περήφανη πόλη έγινε συνώνυμο της πολιτικής αποτυχίας, γράφει το Spiegel
Τον φόβο των παράνομων μεταναστών και τις επιθέσεις που δέχονται από ομάδες ακροδεξιών περιγράφει σε εκτενές ρεπορτάζ του το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Σε καμιά ευρωπαϊκή πρωτεύουσα το κέντρο δεν είναι τόσο παραμελημένο όσο στην Αθήνα. Και σε καμιά άλλη η παρακμή του κοινωνικού ιστού δεν είναι τόσο εμφανής» γράφει το άρθρο, το οποίο δημοσιεύεται στην Deutsche Welle.
Τον φόβο των παράνομων μεταναστών και τις επιθέσεις που δέχονται από ομάδες ακροδεξιών περιγράφει σε εκτενές ρεπορτάζ του το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
«Σε καμιά ευρωπαϊκή πρωτεύουσα το κέντρο δεν είναι τόσο παραμελημένο όσο στην Αθήνα. Και σε καμιά άλλη η παρακμή του κοινωνικού ιστού δεν είναι τόσο εμφανής», γράφει σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται στην Deutsche Welle.
«Στο κέντρο της Αθήνας, στους δρόμους βορείως της πλατείας Ομονοίας, οι νεοφασίστες επιδίδονται σε κυνήγι μεταναστών. Οι ίδιοι το αποκαλούν κάθαρση (…). Παλαιότερα η περιοχή γύρω από την Πατησίων ήταν μια από τις καλύτερες και ακριβότερες της Αθήνας, εδώ έμενε η Μαρία Κάλλας, αλλά πολύ παλιά. (…) Εκεί βρίσκεται και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με τους μεγαλύτερους θησαυρούς της ελληνικής αρχαιότητας. (…) Οι Έλληνες συμβιβάστηκαν μάλλον με την ιδέα ότι έχει χαθεί η λάμψη της αρχαιότητας. Το ότι όμως η Αθήνα, μια κάποτε τόσο περήφανη πόλη, γίνεται τώρα συνώνυμο της πολιτικής αποτυχίας και κακοδιαχείρισης, πλήττει το εθνικό νευρικό σύστημα. Πουθενά αλλού οι συνέπειες της κακοδιαχείρισης αυτής δεν είναι τόσο εμφανείς όσο στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας» αναφέρεται στο άρθρο.
Στο ρεπορτάζ παρατίθενται δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει το κέντρο της πρωτεύουσας «χοάνη εγκληματικότητας, ναρκωτικών και πορνείας».
Εκτενής είναι η αναφορά και σε δηλώσεις του γιατρού Νικήτα Κανάκη από τους Γιατρούς του Κόσμου, που επικρίνει την ακροδεξιά βία κατά των μεταναστών και χαρακτηρίζει το κέντρο της Αθήνας «ένα είδος φαβέλα, μόνο με πραγματικά σπίτια».
Τα προβλήματα της Αθήνας, σημειώνει το Spiegel, δεν προέκυψαν λόγω κρίσης. «Ωστόσο η κρίση τα πολλαπλασίασε και τα αποκάλυψε» αναφέρει.
- Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην Deutsche Welle
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Η κλιμάκωση των ουκρανικών επιθέσεων καταφέρνει μόνο να παρατείνει τον πόλεμο», δηλώνει το Κρεμλίνο
- Ισπανία: Συγκλονιστικά βίντεο από τη φονική φωτιά – 12 νεκροί – Κάηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
- Ολυμπιακός: Το «ερυθρόλευκο» δείπνο και το τραγούδι του Σμαΐλοβιτς (vid)
- Βάγια Νέστορα: Σε εξέλιξη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής – Τρεις συλλήψεις
- Κάποιοι ξεχνάνε τι ήταν το ΠΑΣΟΚ και γιατί μπόρεσε να αλλάξει τη χώρα
- Ο Κάνααν και το σχόλιο για τον Παναθηναϊκό
- Πώς η Ευρώπη κατάφερε να κάνει τα περισσότερα ύδατα κολύμβησης της «εξαιρετικά»
- Το καλοκαίρι ξεκινά από το ταξίδι: Η Κρήτη σε καλεί και η ANEK LINES σε βάζει… εν πλω σε mood διακοπών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442