Η ΕΕ ζητά από την Ισπανία μεγαλύτερο «ψαλίδι» από ό,τι σε Ελλάδα-Πορτογαλία-Ιρλανδία
Στην Ισπανία θα κοστίσει τουλάχιστον μία δεκαετία να βγει από την κρίση, εκτιμούν οι πλέον αισιόδοξοι αναλυτές, ενώ είναι κοινή η διαπίστωση ότι οι απαιτήσεις των Βρυξελλών προς τη Μαδρίτη είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι προς την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Η Ισπανία πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της κατά 5% σε δύο χρόνια, η Ελλάδα -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία- λιγότερο από 5% και οι άλλες δύο χώρες περίπου 3%. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν σχεδόν αδύνατο να γίνουν τόσα πολλά σε τόσο μικρό διάστημα...
- Μετά τον Μπάιντεν και ο Κλίντον «καίει» τη Χάρις στο «παρά 5» των εκλογών
- Αυτό είναι το πρόσωπο ενός «βαμπίρ» 400 ετών από την Πολωνία
- Τα κρεβάτια-φέρετρα: Γιατί οι δυτικοευρωπαίοι τρύπωναν σε ξύλινα κουτιά τις νύχτες
- Μυστήριο στην υπόθεση της 75χρονης αγνοούμενης Σανίκο Τσαούσι - Όλα τα σενάρια ανοιχτά
Στην Ισπανία θα κοστίσει τουλάχιστον μία δεκαετία να βγει από την κρίση, εκτιμούν οι πλέον αισιόδοξοι πολιτικοί αναλυτές, ενώ είναι πλέον κοινή η διαπίστωση ότι οι απαιτήσεις των Βρυξελλών προς τη Μαδρίτη είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι προς την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Όπως γράφει η El Pais, η Ισπανία πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της κατά 5% σε δύο χρόνια, η Ελλάδα -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία- λιγότερο από 5% και οι άλλες δύο χώρες περίπου 3%.
Για την Ισπανία, η οποία δεν έχει λάβει πακέτο βοήθειας από την ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και ήδη λαμβάνονται φτάνουν τα 55 δισ. ευρώ μέχρι το 2013.
Η El Pais σημειώνει ότι τέτοια δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή μείωση του ελλείμματος από το 8,5% σε 3% το 2013 δεν έχει προηγούμενο. Ή μάλλον έχει: την περίπτωση της Ελλάδας, η οποία έχει βυθιστεί στην ύφεση, της Πορτογαλίας που οδεύει σε δεύτερο πακέτο βοήθειας, και της Ιρλανδίας, η οποία πάει κάπως καλύτερα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.
«5,5% σε δύο χρόνια είναι υπερβολικό, ουσιαστικά είναι μία καταδίκη» λέει ο Γκούντραμ Βολφ του think tank Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες.
Ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του think tank CEPS, επίσης με έδρα τις Βρυξέλλες, συμπληρώνει: «Πριν από δύο χρόνια ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες βρέθηκαν στην ίδια κατάσταση και αναγκάστηκαν να φωνάξουν το ΔΝΤ. Υποθέτω ότι η Ισπανία επιθυμεί (και οφείλει) να αποφύγει το ΔΝΤ, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει άλλη λύση από το να πιάσει το ‘ψαλίδι’.»
Ο οικονομολόγος Τσαρλς Γουίπλος του Graduate Institute συμπληρώνει, μιλώντας στην El Pais: «Περικοπές 55 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια είναι κάτι εντελώς ανόητο και άδικο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι στην Ευρώπη προσπαθούν να αναγκάσουν τους υπόλοιπους να κάνουν ανόητα πράγματα, για αυτό η κρίση έφτασε τόσο μακριά.»
Την ίδια ώρα, πάντως, ο Όλι Ρεν προαναγγέλλει ότι η Ισπανία θα ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα, εντός της εβδομάδας, για να βρεθεί πιο κοντά στο νέο αναθεωρημένο στόχο για το έλλειμα…
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις