Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει την ευθύνη για το έλλειμμα του 2009 ο Γ.Παπαθανασίου

Στο ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει την ευθύνη για το έλλειμμα του 2009 ο Γ.Παπαθανασίου

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «φούσκωσε συνειδητά το έλλειμμα το 2009», υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, στο υπόμνημα που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «φούσκωσε συνειδητά το έλλειμμα το 2009», υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, στο υπόμνημα που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009.

Ο κ. Παπαθανασίου άσκησε δριμύτατη κριτική στον διάδοχό του Γιώργο Παπακωνσταντίνου, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ψέματα, ψέματα, ψέματα, για να καλύψει τις εγκληματικές του ευθύνες. Αυτό είναι το τρίπτυχο της χθεσινής τοποθέτησης του κ. Παπακωνσταντίνου. Ενώ γνώριζε ότι έπρεπε να λάβει άμεσα μέτρα τον Οκτώβριο του 2009, όχι μόνον δεν τα έλαβε, αλλά φρόντισε να συκοφαντήσει και να διασύρει τη χώρα του διεθνώς.»

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ιδίως εκείνοι που σήμερα κατηγορούν τη ΝΔ ότι δεν έλαβε εγκαίρως μέτρα για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κρίσης, χρεώνονται στο υπόμνημα, τις τότε επιλογές τους:

«Σήμερα, μετά από τρία χρόνια, δικαιούμαι πρώτος εγώ να πω ότι τα μέτρα που λάβαμε ήταν ανεπαρκή. Δεν δέχομαι, όμως, κανέναν από αυτούς που ήταν τότε απέναντι, να ισχυρίζεται το ίδιο. Ήταν στη λάθος πλευρά και δεν μπορούν σήμερα να γίνονται τιμητές.»

Ο κ. Παπαθανασίου αναπτύσσει τη θέση περί «συνειδητής» αύξησης του ελλείμματος μετά τις εκλογές του 2009:

«Η τότε κυβέρνηση, φούσκωσε συνειδητά το έλλειμμα για να επιρρίψει τις ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ και για να διευκολύνει την προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος την επόμενη χρονιά, μη επαναλαμβάνοντας τις έκτακτες δαπάνες του 2009. Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι το έλλειμμα το 2010, έπεσε κατά 5 μονάδες, ενώ το 2011, μετά τη θύελλα των μέτρων που επιβλήθηκαν, μειώθηκε στην καλύτερη περίπτωση, κατά 1,5 μονάδα.»

Στο επιχείρημα περί παραποίησης των στοιχείων που στέλνονταν στην Eurostat, ο κ. Παπαθανασίου απαντά πως «ο στόχος για έλλειμμα 6% το 2009, ήταν πρόβλεψη και όχι στατιστικό στοιχείο -στόχος φιλόδοξος, αλλά με μήνυμα αυστηρότητας και όχι χαλάρωσης».

Για τα περί πολιτικής χειραγώγησης των στατιστικών στοιχείων, ο πρώην υπουργός απαντά επικαλούμενος τις καταγγελίες του πρώην επικεφαλής της ΕΣΥΕ Μανώλη Κοντοπυράκη, για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως επίσης και υπενθυμίζοντας παρέμβαση του Π.Ρήγα (ΠΑΣΟΚ) στην ίδια την Εξεταστική Επιτροπή και με παραδοχή ότι είχε επιχειρηθεί από τον κ. Ρήγα, η χρήση πολιτικών επιχειρημάτων για την συνέχιση της απρόσκοπτης κοινοτικής χρηματοδότησης ορισμένων περιφερειών.

Για την καταγραφή στο έλλειμμα των χρεών των νοσοκομείων, ο κ. Παπαθανασίου σημειώνει πως «οι δαπάνες αυτές δεν μπορούσαν να εγγραφούν χωρίς να ενταλματοποιηθούν, πριν, δηλαδή, γίνει έλεγχος, επιβεβαίωση και ασφαλώς διαπραγμάτευση -και η Ελλάδα είχε ενημερώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο την Eurostat».

Στις κατηγορίες ότι ο ίδιος απέκρυπτε την ανακοίνωση στοιχείων σε μηνιαία βάση, από το καλοκαίρι του 2009, ο Γ. Παπαθανασίου απαντά υποστηρίζοντας πως αυτό το έκανε «για να προστατευτεί η χώρα από τους διεθνείς κερδοσκόπους» και πως «τα στοιχεία αυτά ήταν διαθέσιμα κάθε μήνα και γνωστά στις αρμόδιες υπηρεσίες».

«Αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ, εμείς δεν είπαμε στους δανειστές, πριν μάλιστα τους απλώσουμε το χέρι για δανεικά, ότι είμαστε μια χρεοκοπημένη και διεφθαρμένη χώρα. Ούτε περιφερόμαστε από κανάλι σε κανάλι, για να τους απειλήσουμε ότι θα πάμε στο ΔΝΤ, όπου και καταλήξαμε τελικά. Το ποιος προστάτεψε το δημόσιο συμφέρον και ποιος το ζημίωσε, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαθανασίου στο υπόμνημά του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024