Από 14,5% έως 19% οι αποδόσεις των νέων ελληνικών ομολόγων
Με αποδόσεις από 14,5% έως 19% διαπραγματεύονται την Δευτέρα στην αγορά τα νέα ελληνικά κρατικά ομόλογα που αντικατέστησαν τίτλους 177 δισ. ευρώ περίπου, στο πλαίσιο της πρώτης και κυριότερης φάσης του PSI. Οι τιμές κινούνται στο 22 με 27, ενώ αν συνυπολογισθούν και τα (ετήσια και διετή) ομόλογα του EFSF, το συνολικό «πακέτο» ανεβαίνει στο 37, εντός του εύρους του 32-40 που προέβλεπε η αγορά πριν την ανταλλαγή.
Με αποδόσεις από 14,5% έως 19% διαπραγματεύονται την Δευτέρα στην δευτερογενή αγορά τα νέα ελληνικά κρατικά ομόλογα που αντικατέστησαν τίτλους 177 δισ. ευρώ περίπου, στο πλαίσιο της πρώτης και κυριότερης φάσης του PSI.
Ο κατάλογος της ΤτΕ περιλαμβάνει 21 ομόλογα με διάρκεια από 11 έως 30 χρόνια.
Οι τιμές κινούνται στο 22 με 27, ενώ αν συνυπολογισθούν και τα (ετήσια και διετή) ομόλογα του EFSF, το συνολικό «πακέτο» ανεβαίνει στο 37, εντός του εύρους του 32-40 που προέβλεπε η αγορά πριν την ανταλλαγή.
Συγκεκριμένα, το ομόλογο λήξεως 2023 διαπραγματεύεται λίγο κάτω από το 19% και η τιμή του (κινείται αντιστρόφως ανάλογα της απόδοσης) στο 22,20.
Το ομόλογο λήξεως 2042 διαπραγματεύεται στο 14,50 περίπου, με την τιμή να κινείται στην περιοχή του 27,60%.
Η κλίση της καμπύλης αποδόσεων είναι αντεστραμμένη, δηλαδή οι αποδόσεις των ομολόγων με τη μικρότερη χρονική διάρκεια είναι υψηλότερες σε σύγκριση με τους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.
Αυτό σημαίνει ότι είναι ο υψηλός ακόμα ο φόβος της πτώχευσης. Στην ομαλή εικόνα της καμπύλης αποδόσεων, τα επιτόκια αυξάνονται όσο αυξάνεται η διάρκεια «ζωής» ενός ομολόγου.
Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα του EFSF, η απόδοση του ετήσιου χρεογράφου κυμαίνεται στο 0,65% με 0,70% και η τιμή του στο 99,85.
Η τιμή του 2ετούς διαμορφώνεται στο 99,60 και η απόδοσή του στο 1,10%.
Σε ό,τι αφορά τον τζίρο, σύμφωνα με τραπεζική πηγή, αξιόλογες κινήσεις παρατηρούνται κυρίως στα ομόλογα του EFSF, ενώ για τα νέα ελληνικά ομόλογα το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ακόμα περιορισμένο.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα τρέχοντα επίπεδα των ελληνικών ομολόγων είναι «δίκαια» και εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον δεν θα δούμε ισχυρές -πτωτικές- πιέσεις στις τιμές.
Η πίεση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται όταν ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά, μέσω κυρίως του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Κρίσιμο είναι και το θέμα της ημερομηνίας των εκλογών, καθώς είναι ένας ακόμα λόγος αβεβαιότητας για τους επενδυτές.
Γ. Κωστούλας
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καθηγητής Νομικής στην Οξφόρδη: «Ο Δημητριάδης είναι ύποπτος πολύ σοβαρών κακουργημάτων»
- Άργος: «Δεν είχαμε πρόθεση να σκοτώσουμε τον 20χρονο» – Τι ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους οι δύο αστυνομικοί
- Το βίντεο της Euroleague μετά την παραμονή του Παπανικολάου στον Ολυμπιακό που συγκίνησε
- Ολοκληρώθηκε το 28ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης: Καμία δημοκρατία δεν είναι ασφαλής όταν η εξουσία δεν ελέγχεται
- Τροχαίο με την εμπλοκή λεωφορείου και δύο ΙΧ στον Πειραιά – Δύο τραυματίες
- Σοβαρό τροχαίο στη Μεσαρά: Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μηχανή
- Ζέλσον στο «in» μετά το φιλικό με τη Λέουβεν: «Όσο περνάει ο καιρός ο Ολυμπιακός θα γίνεται καλύτερος» (vid)
- Οι Βig Tech χρηματοδοτούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, οι εταιρείες τσιπ… κερδίζουν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442