Οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μετά από τεστ Παπανικολάου έχουν πολύ καλύτερες πιθανότητες να θεραπευθούν, συγκριτικά με γυναίκες που δεν έχουν ελεγχθεί με την συγκεκριμένη μέθοδο, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στην Στοκχόλμη διαπίστωσαν 92% ποσοστό ίασης μετά από διάγνωση μέσω τεστ Παπ, συγκριτικά με 66%, από διαγνώσεις που είχαν βασιστεί στα συμπτώματα.

Οι επιστήμονες είχαν μελετήσει όλες τις γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στην Σουηδία την περίοδο 1999-2001. Επρόκειτο για 1.230 ασθενείς, που μελετήθηκαν κατά μέσο όρο για οκτώ χρόνια μετά την αρχική διάγνωση.

Για να υπολογίσουν τις πιθανότητες θεραπείας μετά από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, αναλύθηκαν οι καρκίνοι που εντοπίστηκαν μέσω ενός μη φυσιολογικού αποτελέσματος στο τεστ Παπ και όλες οι άλλες περιπτώσεις που είχαν διαγνωστεί βάσει συμπτωματολογίας.

Το ποσοστό των γυναικών που θεραπεύθηκαν μετά από τη εμφάνιση των συμπτωμάτων, εντός του συνιστώμενου μεσοδιαστήματος μεταξύ των ελέγχων ήταν 74%. Αλλά για τις γυναίκες με συμπτώματα που δεν ήταν τυπικές με τον ιατρικό έλεγχο, το ποσοστό έπεφτε κάτω από το 60%.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες ίασης για όλες τις γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε τεστ Παπ εντός των συνιστώμενων τριών έως πέντε ετών ήταν 11% υψηλότερες απ’ ότι για τις γυναίκες που καθυστερούσαν να κάνουν τον έλεγχο ή δεν είχαν υποβληθεί ποτέ σε τεστ Παπ.

Το αποτέλεσμα οφείλεται στο γεγονός ότι οι καρκίνοι που εντοπίζονται νωρίς, είναι ευκολότερα αντιμετωπίσιμοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρία τέταρτα των 373 γυναικών που είχαν αποβιώσει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στην σουηδική μελέτη, δεν είχαν υποβληθεί σε τεστ Παπ, εντός του συνιστώμενου χρονικού πλαισίου.

Ο Δρ Μπενγκτ Αντρε, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας και γυναικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, εξηγεί ότι ο έλεγχος μειώνει τόσο τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά σχετίζεται και με βελτιωμένες πιθανότητες θεραπείας.

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας