Σχεδόν 2,5 εκατ. υπογραφές κατά της συνθήκης ACTA υποβλήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε την Τρίτη αίτηση με τις υπογραφές 2,4 εκατομμυρίων πολιτών που ζητούν να μην επικυρωθεί η αμφιλεγόμενη συνθήκη ΑCTA για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Η πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής αιτήσεων χαρακτήρισε «ασυνήθιστα μεγάλο» τον αριθμό των υπογραφών.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε την Τρίτη αίτηση με τις υπογραφές 2,4 εκατομμυρίων πολιτών που ζητούν να μην επικυρωθεί η αμφιλεγόμενη συνθήκη ΑCTA για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η πρόεδρος της επιτροπής αιτήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ιταλίδα
Ευρωβουλευτής Ερμίνια Ματσόνι, δήλωσε ότι είναι ασυνήθιστο να δέχεται η
επιτροπή ένα αίτημα που φέρει τις υπογραφές «τόσο μεγάλου αριθμού πολιτών».
Ο διευθυντής της εκστρατείας κατά της ACTA, Άλεξ Ουίλκς, δήλωσε ότι η συνθήκη «καταρτίστηκε αδέξια» και συνιστά «ένα βήμα προς τα πίσω για τις ελευθερίες και τις αξίες που αποτελούν τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η Ελλάδα είναι μία από τις 22 ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα τη συνθήκη, η οποία έχει στόχο τον διεθνή εναρμονισμό των κανόνων για τη διαδικτυακή πειρατεία και άλλα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τα λεγόμενα προϊόντα «μαϊμού».
Πολλοί θεωρούν ότι η συνθήκη ACTA (Εμπορική Συνθήκη Κατά της Παραχάραξης) είναι προϊόν μη δημοκρατικών διαδικασιών, αφού δεν τέθηκε ποτέ σε δημόσιο διάλογο, και περιστέλλει τις διαδικτυακές ελευθερίες.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε την επικύρωση της
ACTA και ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να εξετάσει τη νομιμότητάς
της.
Όλα δείχνουν τώρα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα απορρίψει τη συνθήκη όταν κληθεί να την εξετάσει τον Ιούνιο.
Στο μεταξύ όμως δέχεται πιέσεις τόσο από επικριτές της ACTA όσο και από υποστηρικτές της, όπως η Διεθνής Συνομοσπονδία Συλλόγων Συγγραφέων και Συνθετών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό
- Διαιτησία: Αυτή είναι η λίστα των Ευρωπαίων VAR υψηλού επιπέδου για τα ντέρμπι της Super League
- Ουκρανία: Ο αρχηγός του στρατού έφυγε – Ο Ζελένσκι πρότεινε στον Φεντόροφ «εξέχουσα θέση» στην κυβέρνηση
- Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου είναι ο μεγαλύτερος θαυμαστής της Ρίας Ελληνίδου
- Ιστορίες: Το νέο τεύχος κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο μαζί με τα ΝΕΑ
- Μπόγκναρ: «Γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε το φαβορί με τον Παναθηναϊκό, αλλά θέλουμε να κάνουμε την έκπληξη»
- Kaizen Gaming: Νέο διεθνές πρόγραμμα για την προστασία των τοπικών κοινωνιών από τις φυσικές καταστροφές
- Τέμπη: Παραπομπή Τριαντόπουλου και Αγοραστού σε δίκη για το μπάζωμα από τον Άρειο Πάγο ζητά ο εισαγγελέας
- Σπείρα αφαιρούσε αλυσίδες λαιμού από ηλικιωμένους σε Γλυφάδα και Ηλιούπολη – Επεισοδιακή η σύλληψη των τριών μελών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/guilherme-stecanella-NT2jndF5Vpo-unsplash-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442