«Εάν οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους δεν καταλήξουν, τα ακραία κόμματα θα κερδίσουν τις εκλογές» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική Les Echos.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκφράζει την άποψη ότι θα ήταν προτιμότερο να μην γίνουν εκλογές σε δύο μήνες, αλλά να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση Παπαδήμου να ολοκληρώσει ό,τι άρχισε.

«Βρισκόμαστε στο χειρότερό μας σημείο. Βασιλεύει η αβεβαιότητα. Στις εκλογές θα έχουμε ένα άσχημο αποτέλεσμα, καθώς θα διεξαχθούν κάτω από την πίεση της απογοήτευσης και των προβλημάτων.

» Τα κόμματα της άκρας δεξιάς και αριστεράς, που προτείνουν χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, θα έχουν υψηλά ποσοστά και θα υπάρξει μεγάλη αποχή από τις εκλογές. Ο λαός υφίσταται μειώσεις μισθών και η ανεργία ξεπερνά το 20%. Δεν έχουμε καμία ελπίδα ως χώρα, αν δεν εξηγήσουμε στους Έλληνες ότι, στο τέλος αυτής της πολύ σκληρής διαδικασίας, υπάρχει ελπίδα.»

Απαντώντας σε ερώτηση για την αποτυχία του προηγούμενου προγράμματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνείται ότι το πρόγραμμα απέτυχε. «Η προσπάθεια των δύο τελευταίων ετών υπήρξε χρήσιμη.

» Αποφύγαμε τη χρεοκοπία και εφαρμόσαμε ένα πολύ δύσκολο και σκληρό πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, το οποίο οδήγησε σε μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος κατά 8% του ΑΕΠ, ήτοι 20 δισ. ευρώ. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί.

» Εφαρμόσαμε το πιο ευρύ πρόγραμμα δομικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων 30 ετών. Μεταρρυθμίσεις, που μας επέτρεψαν να ανακτήσουμε το ένα τρίτο της ανταγωνιστικότητας που χάσαμε την τελευταία δεκαετία. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους από το 2011, γνωρίζουμε την ακριβή κατάσταση των δημοσιονομικών σε τοπικό επίπεδο.»

Για τον ίδιο, «μοιραία» στιγμή για τις ατυχίες του προγράμματος ήταν η απόφαση που λήφθηκε στη Ντοβίλ τον Οκτώβριο του 2010 από τους Μέρκελ-Σαρκοζί: «Με αυτήν, άνοιξε ο δρόμος για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών πιστωτών. Πλέον, κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν είχε λόγο να αγοράσει ελληνικό ή πορτογαλικό χρέος και έτσι, το ελληνικό πρόβλημα έγινε πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in. gr