Υπέρ λύσεων που θα θέσουν τέρμα στο πρόβλημα της Ελλάδας τάχθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ο Μάριο Μόντι σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia, είπε ότι η Αθήνα «κάνει σημαντικά βήματα προς την εξυγίανση». Τάχθηκε, πάντως, εμμέσως κατά των πρόωρων εκλογών στην Αθήνα και υπέρ μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, στα πρότυπα της ιταλικής. «Επί χρόνια η ελληνική πολιτική ήταν, δυστυχώς, αξεπέραστη στο να δημιουργεί αβάσιμες προσδοκίες και αυταπάτες στους πολίτες» πρόσθεσε, αναφερόμενος στα επεισόδια της Κυριακής.

Υπέρ λύσεων που θα θέσουν τέρμα στο πρόβλημα της Ελλάδας τάχθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ο Μάριο Μόντι σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia, είπε ότι η Αθήνα «κάνει σημαντικά βήματα προς την εξυγίανση». Τάχθηκε, πάντως, εμμέσως κατά των πρόωρων εκλογών στην Αθήνα και υπέρ μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, στα πρότυπα της ιταλικής.

Μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο Μ.Μόντι τόνισε ότι: «Έχοντας έρθει αντιμέτωποι με την δυσκολία υιοθέτησης και εφαρμογής των μέτρων που ζητήθηκαν από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, πολλοί σκέπτονται να υιοθετήσουν μια λύση α λα ιταλικά».

«Εμείς, αυτούς τους μήνες, προσπαθήσαμε να μη βρεθεί η Ιταλία πιο κοντά στην Ελλάδα. Στην Αθήνα παρακολουθούν την περίπτωση της χώρας μας […] και σκέφτονται ότι εάν είχαν μια κυβέρνηση που να απαρτίζεται μόνο από τεχνοκράτες και αν δεν αποφάσιζαν να επισπεύσουν τις εκλογές τον Απρίλιο, αλλά παρέμεναν στην κανονική λήξη της νομοθετικής περιόδου, οι πολιτικές εξυγίανσης θα εφαρμόζονταν πιο αποτελεσματικά» είπε.

Είπε, επίσης, αναφερόμενος στα επεισόδια της Κυριακής, ότι «επί χρόνια η ελληνική πολιτική ήταν, δυστυχώς, αξεπέραστη στο να δημιουργεί αβάσιμες προσδοκίες και αυταπάτες στους πολίτες».

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, η Ιταλία καταβάλλει προσπάθειες ώστε να ευνοήσει λύσεις που να βοηθήσουν την ΕΕ να γυρίσει «την ελληνική σελίδα».

«Η Ελλάδα, που στο παρελθόν είχε βαριές ευθύνες, κάνει σημαντικά βήματα προς την εξυγίανση» είπε και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να γυρίσουμε την σελίδα αυτή προς όφελος της Ελλάδας, της Ευρώπης».

Επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό χώρες σαν την Ιταλία και την Ισπανία να μην βρεθούν και πάλι εν μέσω μεγάλων αναταράξεων.

Σχετικά με την αναβολή του Eurogroup, ο Μ.Μόντι δήλωσε ότι «ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ θεωρεί πως δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία συναίνεσης για να είμαστε βέβαιοι ότι η συνεδρίαση θα αποδώσει».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε, ακόμα, και στην απόφαση της Ρώμης να μην θέσει υποψηφιότητα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Είπε ότι στην Ελλάδα η οικονομική αναταραχή οφείλεται εν μέρει στη διοργάνωση των Αγώνων του 2004.

«Σε μια περίοδο κατά την οποία η ιταλική οικονομία, με τις θυσίες όλων, βγαίνει από μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ετοιμάζεται για μια φάση ανάπτυξης που θα δημιουργήσει απασχόληση, κρίναμε ότι, δυστυχώς, μια εγγύηση εν λευκώ θα μπορούσε να δώσει την εντύπωση στις αγορές ότι μετά από δύο μήνες συγκράτησης των εξόδων θέλουμε να προχωρήσουμε σε παράτολμες πράξεις και αποφάσεις» τόνισε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί την Παρασκευή με τον Μ.Μόντι στη Ρώμη. Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους θα βρεθεί και η κρίση χρέους της Ελλάδας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr